Asalea – slik lykkes du

Asalea – slik lykkes du

Asalea – slik lykkes du

Det er advent og jeg gleder meg til jul – tralala. Jeg prøver å holde igjen på julepyntingen, men utelys og juleblomster fra tidlig desember, det må jeg ha! Min favoritt er asalea (Rhododendron simsii). Du får den både oppstammet og buskete, og den finnes i en rekke farger. Hvit, rød, rosa eller tofarget – valget er ditt.
Delikat, tofarget stueasalea.
Asalea er en plante mange synes er litt vanskelig å få til. Ettersom den er dyr i innkjøp kan det jo være greit å vite hvordan den skal stelles. Da sikrer du at alle knoppene springer ut, og at du har glede av den lenge. Start med å kjøp en frisk plante. Du må se at knoppene har fått litt farge. Er de brune eller grønne er det liten sannsynlighet for at de vil springe ut i det hele tatt. Ser det ut som den allerede drysser blader, så ikke kjøp.
Asalea i rent hvitt – noe til nyttårsbordet, kanskje?
Det aller viktigste med asalea er at du ikke lar den tørke ut. Hvis det skjer vil knoppene skrumpe inn, bladene begynne å ramle av og løpet er i grunnen kjørt. Det beste er å fylle vann i kjøkkenvasken eller en bøtte, og sette hele planten oppi et kvarters tid. Når du ser at det slutter å boble, vet du at den har trukket til seg det den skal av vann. Dette bør du gjøre ca hver tredje dag, avhengig av hvor varmt den står.  Alternativt vanner du rett i potteskjuleren, og heller av det vannet som ikke er sugd opp i løpet av en halvtimes. Det er nemlig ikke noe sjakktrekk å la det stå vann nede i potteskjuleren. Da vil røttene drukne og planten dø. For å gi en liten vannreserve kan du eventuelt putte en skive oasis i bunnen av potteskjuleren, og fylle vann opp til kanten av denne. Planten vil da ha mulighet til å suge opp noe vann. Du kan også bruke selvvanningspotter, for eksempel de som er av stoff og selges hos Mester Grønn. Setter du planten på et kjølig sted, slik at fordampingen ikke blir så stor, minsker også risikoen for brå tørkedød.
Full av knopper som vil springe ut – på Hageland…
Asalea er ikke så glad i å få vann på bladene, så dusjing kan du bare droppe. I asaleaproduksjon gir soppen Cylindrocladium pauciramosum det som kalles asaleavisnesjuke. For å unngå denne soppen er produsentene opptatt av jevn vanning, forsiktig gjødsling, lav pH og forhindring av fukt på bladene. Dette er gode tips, også for oss som kjøper ferdige planter.
Asalea er flerårige, men den vi kjøper inn rundt juletider er ikke vinterherdig her hos oss. Du kan likevel få den til å overleve til neste år, hvis du har plass og tid. I januar en gang, når blomstringen er over, setter du asaleaen lyst og kjølig og vanner den forsiktig gjennom vinteren. Til våren kan du plante den ut i surjordsbedet ditt, gjerne i lett skygge. Forhåpentligvis vil den sette knopper etter hvert. Når frosten kommer tar du den inn og oppbevarer den kjølig frem til de første blomstene begynner å åpne seg. Jeg har lest at den kan kaste knoppene hvis den settes rett inn i en varm stue, så litt gradvis tilvenning er nok lurt. Jeg har ikke overvintret asalea, men har du erfaringer, så legg gjerne inn en kommentar.
Har du unger eller dyr i huset kan det kanskje være greit å være oppmerksom på at asalea er giftig. Spises det mer enn et blad eller to kan det gi symptomer som magesmerter, kvalme, oppkast og diare. Ved inntak må du fjerne planterester fra munnen, gi litt drikke og ta kontakt med giftinformasjonen på tlf 22 59 13 00.
Er du mer glad i julestjerne kan du få mine stelletips her. Juleglede er også en favoritt du kan lese om her.
Dunete, friskt grønt bladverk…
Ha en strålende adventstid!

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website