Askrot – brennende og bra

Askrot – brennende og bra

Askrot – brennende og bra

Jeg synes stauden askrot (Dictamnus albus) er så utrolig fin! Den første gangen jeg så den var i Oldemors hage, som er en del av botanisk hage i Oslo. Siden da har jeg vært på utkikk. Se på bildene under så skjønner du hva jeg mener…
Askrot – stor og staselig staude.
Askrot blir opp til en meter høy og danner frodige, flotte tuer.  Du kan plante den i staudebedet eller la den stå for seg selv. Ser du nærmere på blomsten så vil du se at de lysrosa kronbladene er prydet av lilla tegninger – det ser nesten ut som noen har brukt tusj og pyntet litt ekstra. Blomstene kommer i juni-juli og står lenge. De er også fine å bruke i blomsterbuketten.
Blomstene er så vakre!
Askrot går også under navnet Moses’ brennende busk. Det kommer av at frøkapslene inneholder en eterisk olje som kan selvantennes. Planten selv tar ikke skade av litt gnistregn, og jeg har aldri hørt om at noe annet har tatt fyr som følge av dette heller. Kanskje det hadde vært gøy å stikke en fyrstikk borti for å se hva som skjer? Jeg har også lest at de eteriske oljene brukes i parfymeproduksjon, så dette er jammen en litt artig plante.
Ser at til at humlene setter pris på askrot også.
For å få den til å trives kan du plante den i næringsrik jord og sørge for at dreneringen er god. Den vokser fint både i sol og halvskygge og tåler klimaet helt til H6. Planten kan formeres med frø, men den kan også deles. Likevel trives den best hvis den får stå i ro på vokseplassen i flere år.
Det er bare et lite problem med askrot. Det er nemlig slik at hvis du berører den på varme sommerdager så kan huden bli overfølsom for lys. I verste fall kan du få blemmer eller små betennelser.  Du unngår dette hvis du bruker vanlige hagehansker, men er du ekstra følsom eller har barn kan du lese mer om det her.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website