Beskjæring av busker – slik gjør du det

Beskjæring av busker – slik gjør du det

Beskjæring av busker – slik gjør du det

Beskjæring av prydbusker er ikke så vanskelig som du kanskje tror. Les blogginnleggene om hvorfor og når, så får du litt bakgrunnskunnskap om beskjæring. I dette innlegget forklarer jeg deg hovedprinsippene for beskjæring av prydbusker slik at du får en åpen, frisk og naturlig busk. Og du får tips om hva du absolutt ikke bør gjøre.
Før du starter må du finne frem eller skaffe riktig redskap. Hva som er riktig redskap kommer an på hvor tykke greiner du skal fjerne. Du bruker beskjæringssaks til tynne greiner, greinsaks (med langt håndtak) til halvtykke greiner og håndsag til de tykkeste. For å få gode snitt må redskapen være skarp og fin. For å unngå at sykdom sprer seg via redskapen bør den vaskes med rødsprit.
Yndlingsverktøyet blir ganske så personlig!
Du starter med å fjerne alt som er sykt eller dødt. Det kan være vanskelig å se hva som er dødt, men døde greiner er gjerne brune, uten knopper og knekker lett. Sammenlign med de andre greinene på busken så ser du forskjellen. Noen ganger må du fjerne en hel grein, andre ganger kan du korte inn greinen til der du ser den er frisk.
Ikke så vanskelig å se at det er mye dødt i denne rosebusken
Ser du at to greiner ligger og gnisser mot hverandre, fjerner du eller korter inn den ene. Gniss vil føre til skader på barken og er en inngangsport for sopp og sykdom.
Det samme gjelder greiner som er brukket, for eksempel av tung snøbelastning. Skjær bort hele greina eller kort den inn ved å kutte over en knopp som vender utover.

Er det noen greiner som vokser innover i busken i stedet for utover fjerner du disse også, eventuelt korter du inn den ene greina ved å klippe rett over en knopp som vender utover.
Gniss, kryssing og greiner vendt inn i busken – noe må ut!
Målet er en åpen og luftig busk som ser naturlig ut.
Ny grein vil skyte fra knoppen nærmest kuttet.
Når du har gjort dette er det slett ikke sikkert at du behøver å gjøre noe mer. Ser busken fortsatt ikke bra ut har du tre alternativer – vedlikeholdsbeskjæring, foryngelsesbeskjæring eller radikal nedskjæring.
Radikal nedskjæring vil si at du kutter ned hele busken og lar den starte på nytt. Dette kan være nødvendig hvis busken har blitt et villniss og kommet helt ut av kontroll eller greinene har blitt veldig grove. Spirea, flikkranstopp, ulike mispel, buskmure, alperips og mange andre busker kan tåle dette godt. Litt avhengig av hva slags busk det er snakk om kutter du 5-20 cm over bakken. La det stå igjen noen unge greiner. Disse sender signal til røttene om å sende vann og næring oppover.
Foryngelsesbeskjæring vil si at du fjerner ca en tredjedel av busken hvert år. Etter tre år har du fått en helt ny busk, samtidig som du har beholdt blomstring, skjerming eller hva det nå er som er årsaken til at du har plantet nettopp denne busken. Du velger da ut de eldste greinene og kutter de 5-20 cm over bakken, avhengig av hva slags busk det er snakk om. Er du i tvil – kutt helt nede ved bakken. De eldste greinene er de som har grovest bark og gjerne ser litt mosegrodde ut. Kommer det opp alt for mange nye skudd utover sommeren må også en del av de fjernes.
Ikke lett å skjære helt ned når det er mye snø, men ikke la det stå igjen for lange stubber.
Vedlikeholdsbeskjæring er noe du kan gjøre hvert år, nettopp for å unngå de to beskjæringsmåtene jeg har beskrevet over. Du tynner da i busken ved at du fjerner noen få av de eldste greinene, slik at du hele tiden får ny frisk tilvekst. Jobben blir mye mindre og busken holder seg like fin år etter år.
Dersom du vil bevare den naturlige veksten (det vil si ikke hekk eller stram formklipping) bør du droppe den såkalte vaktmesterklippen. Bruker du motorisert hekksaks og klipper tvert av på toppen vil du få mange skudd ytterst og busken vil se ut som en sopelime. Ønsker du å regulere størrelsen på busken så vurder om du heller skal ta vekk noen greiner helt nede, eventuelt korte inn greinene til ulik lengde, slik at det ser naturlig ut.
Bildet under viser hvordan det ikke skal gjøres…
Typisk dugnadsklipp – ikke bra…
Tenk på at der du setter snittet kommer det til å komme ny vekst.
Hmmm…

 

Feil beskjæring gir pussig resultat…
Verre er det egentlig ikke – så da er det bare å hive seg uti det! Er du fortsatt usikker kan du overlate jobben til en gartner. Du kan jo gjøre jobben sammen med gartneren den første gangen slik at du får råd om akkurat dine busker. Da blir du sikrere på hvordan du skal gjøre det neste gang. Lykke til.

 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website