Beskjæring av busker – hva er vitsen?

Beskjæring av busker – hva er vitsen?

Beskjæring av busker – hva er vitsen?

Du lurer kanskje på hvorfor mange hageeiere driver på med all denne beskjæringen i hagen? Ikke bare klippes det i frukttrær og hekker, noen klipper i vei i pryd- og bærbusker også. Jeg synes beskjæring er gøy og kan forsikre om at det absolutt har noe for seg. Ta en titt ut i hagen. Ser du overgrodde villniss, gamle bærbusker som gir lite bær eller prydbusker med dårlig blomstring – finn frem saks og sag. Det er antagelig håp…
Typisk villniss med kryssende og gamle greiner – fysjom…
Dette er grunnene til at busker bør beskjæres år om annet:
– Busker blir etter hvert en såte av gamle, døde greiner og blomstringen stopper opp. Beskjæringen stimulerer til ny vekst. Når alle greiner som er døde, gamle, syke eller vender inn mot midten av busken fjernes, vil planten raskt bli god som ny.
– Vi beskjærer også for å regulere størrelsen på busken. Husk bare på at jo mer du beskjærer jo mer vokser det (OBS – gjelder ikke nåletrær). Har du plantet en busk som blir større enn du har sett for deg, er det bedre å beskjære litt og ofte, enn å beskjære mye på en gang. Beskjærer du kraftig vil du dessuten få mye vegetativ vekst, det vil si greiner og bladverk og lite generativ vekst, det vil si blomsterdannelse.
– Ved beskjæring fjernes de eldste greinene. Dette gir en luftig busk som har god luftsirkulasjon og der solen slipper godt til. Resultatet er mindre sykdom.
– I tillegg ønsker vi at busken skal blomstre godt hvert eneste år. Nye greiner gir ikke så mange blomster og det gjør heller ikke de eldste. Faktisk er det som oftest greiner som er 3-5 år gamle som gir flest blomster. Ved beskjæring fjernes hele tiden de eldste greinene slik at fordeling mellom unge og eldre greiner gir maksimal blomstring.
– Ofte ønsker vi å fremheve buskens karakteristiske vekst. I stedet for å kutte tvert av på toppen (typisk vaktmesterklipp), går vi heller inn og fjerner gamle enkeltgreiner helt ned til 5-20 cm over bakken.  Det ser naturlig ut og vi kan nøye oss med å korte inn eller forme enkeltgreiner som vi vil beholde, men som er kommet ut av fasong.
Ofte lurt å fjerne enkeltgreiner i stedet for å kutte i toppen.
– Av og til beskjærer vi for å oppnå en bestemt fasong. Kuler og spiraler kommer ikke av seg selv…
Som du skjønner har beskjæring mye for seg. I de neste blogginnleggene skal du derfor få noen tips om når og hvordan du beskjærer.
Litt snø er ingen hindring, bare det ikke er for kaldt.

4 Comments

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website