Beskjæring – når da?

Beskjæring – når da?

Beskjæring – når da?

Hadde du ant hvor mye diskusjon det er omkring riktig tidspunkt for beskjæring av busker og trær, hadde du blitt helt matt. De lærde strides og vi gartnere krysser fingre og beskjærer når vi har tid.
Mye snø, men må man så må man…
Beskjærer du for tidlig om vinteren blir trær og busker stående lenge med åpne sår, noe som kan være inngangsport for sopp og sykdom. Dersom du beskjærer når det er for kaldt kan du få frostspreng i trevevet. Tar du aksjon for sent om høsten vil det komme nye greiner som ikke rekker å ‘avmodne’ før frosten kommer, og dermed vil fryse bort til vinteren. Beskjærer du i JAS-månedene, det vil si juli, august og september, ser du i tillegg ikke hva som skal vekk på grunn av bladverket. Du får også mye ekstra bortkjøring. Beskjærer du sent om våren, det vil si rett før knoppsprett tapper du busken for energi den ellers skulle brukt til knoppsetting.  Og så er det jo spørsmålet om hvor du bor, hvor kaldt det er, ja, i det hele tatt…
Men altså, min anbefaling er at du som hovedregel beskjærer busker og trær i mars og april, før veksten har satt i gang. Er det  derimot for mange kuldegrader så vent…

Det er noen unntak, selvsagt…
– Busker som blomstrer på skuddene fra året før, slik som syrin, forsythia og mange sorter spirea beskjæres etter blomstring. Dette rett og slett for at du ikke skal gå glipp av blomstringen.  Er du i tvil er det vanligvis slik at busker som blomstrer tidlig om våren har dannet blomsterknopper året før, mens busker som blomstrer senere på sommeren  danner blomsterknopper samme år. Ikke for å henge ut en yrkesgruppe, men mange borettslag ser lite til spireablomstringen etter at vaktmesteren har rådgitt under vårdugnaden og lånt bort hekksaksa.
Her ser du tydelig at det har vært klippet nederst om våren.
– Hagehortensia (Hydrangea macrophylla) blomstrer også på skuddene fra året før. Den kan fint beskjæres etter hovedregelen, men det vil gå på bekostning av blomstringen.
– Vent med å beskjære vintergrønne planter som thuja og barlind til du er sikker på at telen har gått i bakken. Vintergrønne planter trenger vann når veksten stimuleres. Er du sent ute gjør det ingenting – vintergrønt kan beskjæres utover sommeren også.
– Tandre roser kan beskjæres noe senere – gammelt ordtak sier at roser beskjæres når det har kommet museører på bjørka.
– Formklippede hekker av løvfellende busker må gjerne beskjæres et par ganger i løpet av sesongen for å beholde den stramme formen. Derfor beskjæres disse som oftest både tidlig om sommeren og i august. Buksbom (Buxus sempervirens) derimot får lett sopproblemer og er lite hardfør, og skal derfor bare beskjæres en gang, nemlig om våren.
– Skal du beskjære bjørk, lønn, prydkirsebær, agnbøk eller hjertetre så er dette såkalte blødere. Når sevja stiger om våren vil det renne veske ut av beskjæringssnittet. Får du en sen kuldeperiode da kan dette gi frostskader. Det anbefales derfor å vente til sommeren, gjerne juli/august.
– Tidligere ble det sagt at steinfrukt som plomme, kirsebær og morell skulle beskjæres om høsten. På grunn av sykdomsfare anbefales det nå at også disse beskjæres om våren.
Fortsatt forvirret? Da kan du trøste deg med at det stort sett går bra 🙂
Lurer du på hvorfor du skal beskjære kan du lese mer om det i dette blogginnlegget.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website