Blomsterløk – de aller vakreste kombinasjonene

Blomsterløk – de aller vakreste kombinasjonene

Blomsterløk – de aller vakreste kombinasjonene

I forrige blogginnlegg skrev jeg litt fra mitt besøk i Keukenhof. Det som fascinerte meg aller mest var de store bedene, fylt med blomsterløk i vakre kombinasjoner.  Ved å velge sammensetninger med både tidlig- og sentblomstrende løker, vil fargeprakten strekke seg over en mye lengre periode enn om man bare hadde gått for en art eller sort. Mange har vel hørt trikset om å kaste blomsterløk over skulderen og plante dem der de faller ned for å få et naturlig uttrykk? Jeg lover deg – det er ikke det det handler om her! Og legg merke til hvor tett løkene står! Ikke mye bar jord å se her, nei…
Her kommer de vakreste blandingene med full planteliste. Ikke sikkert alle sortene er å få tak i her hjemme, men jeg håper du, som meg, lar deg inspirere til å lage din egen blanding…
Først kommer en romantisk og sart tulipankombinasjon i rosa, gult og lys lilla. Noen er opprette, mens andre nikker eller strekker seg mot sola.
Blomsterløkene som er brukt her er tulipanene ‘Ariane Smit’, ‘Candy Prince’, ‘Fancy Frills’, ‘Floijn Chic’, ‘Foxy Foxtrot’, ‘Jan van Nes’, ‘Mistress’, ‘Pink Impression’, ‘Pink Jimmy’, ‘Purple Prince’, ‘Sunny Prince’ og ‘Toronto’. For også å få tidlig blomstring er det plantet inn stor snøstjerne ‘Pink Giant’.

Neste bed går i kontrastfargene hvitt og lilla. På bildet ser du nå nesten bare tulipaner, men ser du nøyere etter er det også mange hyasinter i samme fargeskala. De er bare litt på hell nå, men har sikkert dominert godt i bedet for noen uker siden. Det er også perleblomster, narcisser og anemoner der inne – alle har blomstret etter tur.
Vil du kopiere er det disse blomsterløkene som er satt ned: anemone blanda ‘Charmer’, chiondoxa forbesii ‘Pink Giant’, crocus ‘Jeanne d’Arc og ‘Pickwick’, hyasintene ‘Fondant’ og ‘Purple Pride’. Perleblomst ‘Album’ og narcissus ‘Thaila’ har blomstret tidligere. Tulipanene som dominerer bedet nå er ‘Claudia’, ‘Finol’, ‘Maureen’, ‘Negrita’, ‘Purple Prince, ‘Queen of the Night’. ‘Rems Favourite’, ‘Shirley’og ‘Siesta’.

På det neste bildet ser du et av mine favorittbed med en blanding av tulipaner, anemoner og perleblomster i slående fargekombinasjon. Senere vil det også komme høyreist allium som forlenger blomstringen.
Løkene som er brukt er allium ‘Purple Sensation’, anemona blanda ‘Blue Shades’, anemone coronaria ‘Mr. Fokker’, crocus ‘Flower Record’, fritallaria persica, muscari armeniacum og tulipanene ‘Lilac Wonder’, ‘Carola’, ‘Hotpants’, ‘Purple Flag’, ‘Queen of the Night’, ‘Rodolfo’ og ‘White Dream’.

Under kommer et fargesprakende bed med blomsterløk i rødt og gult. Legg merke til hvor fine høydeforskjeller det blir når bedet nærmest bæres av de vakre keiserkronene i gult.
Blomsterløkene du finner her er anemone blanda ‘White Splendour’, anemone coronaria ‘Hollandia’. crocus ‘Mammoth’, fritallaria imperialis ‘Lutea’, muscari ‘Peppermint’, narcissus ‘Fortissimo’, sparaxis mixed og tulipanene ‘Cape Town’, ‘Couleur Cardinal’, ‘Davenport’, ‘Golden Parade’, ‘Strong Gold’, ‘Texas Flame’ og ‘West Point’.
Jeg legger inn noen bilder til slik at du får se flere kombinasjonsvarianter.

Håper du ble inspirert av disse bildene. Har du lyst til å lese mer om blomsterløk kan du søke under løk i stikkordskyen. Der kan du blant annet lese om løker i plen og om hvordan du oppbevarer løker og knoller.

2 Comments

 • Roger Thorstensen
  1. september 2019 13:25 0Likes

  Hei!
  Så et program på SVT 4, med Victoria Skoglund, som er tredgårdsmestare.
  Hun fortalte om en løk, som i Sverige het, Tidløsa… The Giant er visst det orginale navnet på denne løken. Hun brukte den ved et plommetre somikke gav blommer, men satte tre stykker rundt treet, og året eller 2 etterpå, BUGNA det av plommer… Er denne mulig å få i Norge? Vet du det?
  Påforhånd takk!! Klem Vennlig hilsen Roger Thorstensen

  • Hege Rønning
   1. september 2019 22:08 0Likes

   Hei:-) Tviler kanskje på om denne løken har noe med plommeproduksjon å gjøre, men du får kjøpt den for eksempel hos gardenliving.no. Der finner du et stort utvalg av blomsterløk og de sender til hele landet. Lykke til.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website