Bruk kantprofiler hvis du vil ha et et ryddig uttrykk i hagen

Bruk kantprofiler hvis du vil ha et et ryddig uttrykk i hagen

Bruk kantprofiler hvis du vil ha et et ryddig uttrykk i hagen

Når plenen sniker seg over i blomsterbedet er det på tide å ta grep. Enten kan du kante på den tradisjonelle måten med snor og spade (eller brødkniv som jeg bruker), eller du kan ta skrittet fullt ut og legge en kantprofil. Her kan du lese om hvordan du gjør det, og hva du bør tenke på for å spare deg arbeid. Det er tungt nok som det er, og det er vanvittig irriterende når du møter på uforutsette problemer. Tro meg – jeg har erfaring!
Du kan la kantprofilen stikke opp hvis du vil markere en nivåforskjell mellom plen og bed, men vanligvis legges profilen i plan med bakken. Du ser da bare en tynn stripe som stikker opp. Dette gjør at du kan kjøre gressklipperen langs kanten uten problemer. Dersom du ønsker å markere nivåforskjeller i terrenget, kan du bruke dypere profiler. Det finnes profiler både i vanlig stål, corten og plast, og nederst i innlegget ligger linker til noen av de mest brukte leverandørene.
Bildene under viser deg hvordan du går frem.
Er jorda løs kan du måle opp, feste profilen med plugger og rett og slett dunke det hele ned i bakken. Dette forutsetter at jorda er løs og at det ikke finnes stein, røtter og andre uhumskheter.

 

Profilene kuttes med skjærebrenner i ønsket lengde. Pass på at du ikke får skjøten der profilen er under størst press, for eksempel midt i en bue.

 

Bøy gjerne til profilen før du legger den ned – jevnere resultat og enklere enn bare å tvinge frem formen med plugger

 

Er det stein osv i jorda holder det ikke å banke profilen rett ned. Da må du grave en renne, legge profilen og fylle inn jord på begge sider. For at profilen skal bli stabil må du komprimere jorda skikkelig.

 

Pass på at profilene står dønn rett ned i jorda som her – hvis ikke vil det hele se bølgete ut. Da må du fylle inn mer jord der det bølger seg og tråkke godt til. Deretter sår du nytt gress på utsiden.

 

Vil du ha vinkelrette hjørner må du kjøpe disse separat. Å bøye stålet vinkelrett er umulig.

 

Du kan også få kjøpt elementer som enkelt kan settes sammen til sirkler i ulike størrelser. Holder du gresset unna får treet bedre vekstvilkår.

 

Ryddig avgrensing mellom hekk og plen ved hjelp av kantprofiler.
Hvordan du legger profilene kan du også se i denne videoen fra Ulefos:
Videoen tar utgangpunkt i løs jord og null fjell og stein. Er det slik hos deg er du heldig, men før du kjøper profiler – sjekk at det faktisk er mulig å få spaden ned i nødvendig dybde. Og det holder ikke med et tilfeldig spadestikk her og der, du må stikke opp hele veien hvis du ikke er sikker. Møter du på fjell eller steiner du ikke greier å grave opp, håper jeg du er godvenner med skjærebrenneren. For da må du formskjære undersiden av profilene slik at de passer akkurat med steinformasjonen. Holder ikke å banke litt med en gummihammer da, nei!
Akkurat det samme gjelder når du skal legge kantprofiler av plast. Jeg har brukt plastprofiler kjøpt på Hageland, og det er greit i løs jord. Da graver du opp jorda, legger profilen ved hjelp av medfølgende festejern og tråkker til. Men, er ikke jorddybden god nok og du må kappe på langs – ugh- kjempeproblem hvis du ikke har spesialverktøy.
Jeg bruker stålprofiler som heter Gartenprofil 3000 (ingen spons, altså), og lenke til produktene finner du her. Everedge er en annen kjent produsent med en litt annerledes patent som du kan lese om her. Kantprofiler i plast får du kjøpt på Hageland, men du kan også sjekke ut alternativet fra Aquaworld her.
 Lyst til å prøve? Vær nøye med å dra til skruene og skaff deg gjerne en hjelper første gangen. Morsommere og mindre knotete. Lykke til!

2 Comments

 • Anonym
  7. juli 2017 10:33 1Likes

  Gøy å se sterke damer i aksjon:-)

  • Hege Rønning
   7. juli 2017 18:41 0Likes

   Gartnerarbeid kan være hardt, men akkurat dette er mer nøyaktighetskrevende enn direkte tungt 🙂

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website