Høstblomstring med buskmure

Høstblomstring med buskmure

Høstblomstring med buskmure

De aller fleste busker blomstrer fra seg i løpet av våren og sommeren, men buskmuren – den er på sitt aller fineste nå. En typisk åttitallsbusk tenker du kanskje, men vit at det er mange sorter å velge i.
Mange kaller denne busken potentilla, ettersom det tidligere var det botaniske navnet. Nå har den byttet navn til Dasiphora fruticosa, og det norske navnet buskmure blir stadig mer innarbeidet.
Buskmuren slik vi er vant til å se den.
Når du ser ganske høye hekker av gul buskmure, er det etter all sannsynlighet enten ‘Goldfinger’ eller ‘Fridheim’. Sistnevnte selges som E-plante, det vil si at den er spesielt egnet for norske forhold. Den blir ca 1,3 meter høy, opprett, kraftig  og med lysegule blomster. Blomstringen kommer allerede i juni og varer til langt ut i september. Dette er en busk som tåler det aller meste, så lenge den får brukbart med sol. Den overlever både tørr og skrinn jord, høy pH og til og med salt. Dette kan være noe å tenke på dersom du bor tett ved sjøen eller der det brukes mye veisalt. Den kan faktisk også plantes helt til H8, det vil si den barskeste klimasonen. Den egner seg både som hekk, i vanskelige skråninger mot erosjon, eller som en frittstående fargeklatt. Pass bare på at du skjærer hele busken godt tilbake med noen års mellomrom. Alternativt kan du fjerne et par av de groveste greinene hvert år, slik at du unngår det litt tørre uttrykket den kan få når den blir gammel. Buskmure blomstrer både på årsskudd og skuddene fra året før, så du kan godt ta beskjæringsjobben i mars/april og likevel få blomstring samme år.
Synes du de gule variantene er litt kjedelige er det mange sorter i andre farger. Disse kan med fordel plantes i halvskygge, ettersom blomsterfargen har en tendens til å blekne i full sol.
‘Abbotswood’ blir 70-100 cm og blomstrer i hvitt. Den kommer litt senere i blomst, men blomstene er til gjengjeld både store og tallrike. H6/H7
Dasiphora fruticosa ‘Abbotswood’
Et annet hvitt alternativ som ikke blir mer enn 40-60 cm høy er ‘McKay´s White’. Liten og søt, med ganske utbredt vekst. H6
Dasiphora fruticosa ‘McKay’s White’
‘Red Ace’ og ‘Red Robin’ blir heller ikke så høye og har rødoransje blomster. Spennende farge som er lekker sammen med andre varme høstfarger. Herdig til H5.
Dasiphora fruticosa ‘Red Robin’
Selv har jeg ‘Lovely Pink’, en lav variant i rosa, herdig til H4. Det er også denne som er avbildet helt øverst i bloggen.
Dasiphora fruticosa ‘Lovely Pink’
Passer det bedre med skarpere rosa finnes også sorten ‘Bellissima’. Jeg har ikke funnet opplysninger om høyde eller herdighet på denne. Tipper den er som ‘Lovely Pink’.
Dasiphora fruticosa ‘Bellissima’
Jeg har også sansen for ‘Mango Tango’. Som navnet tilsier er den mangofarget og går mot oransje i midten.
Dasiphora fruticosa ‘Mango Tango’
Det finnes også en rekke lavere sorter i knallgult, blant annet ‘Goldteppich’ og ‘Goldstar’.
Dasiphora fruticosa ‘Goldstar’
Sjekk ut på ditt lokale hagesenter, så er jeg sikker på at du vil finne en farge som passer hos deg og som gir liv i hagen senhøstes.
Sent på sesongen kan buskmuren skjemmes av meldugg, som du kan lese mer om her. Ellers er den lite utsatt både for sopp og skadeinsekter. Med andre ord – dette er busken for deg som ikke nødvendigvis har grønne fingre. Har du grønne fingre derimot, kan du prøve å formere denne busken selv, enten ved å ta skudd- eller kviststiklinger.
Ha en fargesprakende høst!

 

 

2 Comments

 • Anne Synnøve Nymoen
  4. juni 2019 12:25 0Likes

  Jeg, jeg lurer på om det har blitt feil ved mitt kjøp i fjor hos et gartneri på Hamar. Jeg skal ha hekk, men ser nå at vi har kjøpt Potentilla Fruticosa Goldteppich hvor det står krypende Buskmure. Blir ikke den høy?

  • Hege Rønning
   4. juni 2019 16:59 0Likes

   Hei 🙂 Den blir ikke høyere enn 0,4 – 0,6 meter så det blir i så fall en ganske lav hekk… ‘Fridheim’ er vel den buskmuren som blir høyest og vokser mest opprett. Den blir vel 1-1,3 meter høy.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website