Cottage garden – noe for deg?

Cottage garden – noe for deg?

Cottage garden – noe for deg?

Av og til trenger man litt inspirasjon og denne helgen har jeg vært på besøk hos Helen Fredholm på Skreia. Hun har over år bygget opp det vi på godt norsk kaller en cottage garden. Eiendommen Fredholm er opprinnelig en husmannsplass på fem mål, og her virkelig bugner det av pryd- og nyttevekster selv om det er sent i sesongen.
Helen ønsker velkommen til Fredholm Hageopplevelser
Denne hagestilen, som opprinnelig kommer fra England, er motsatsen til den stramme og formelle designen som tidligere var fremherskende rundt gods og herskapelige hus. Dette var arbeidsfolkets måte å ha hage på, og stilretningen har etter hvert blitt svært populær i England. I vårt klima er det kanskje ikke like lett å få det til å bugne som i frodige England, men hagen på Fredholm viser at det er fullt mulig.
Frodig og duftende uterom
Tanken bak en cottage garden er at den skal være uformell, frodig, duftende og intim. Dette gir et romantisk og kanskje litt nostalgisk uttrykk. Helen har stort sett valgt å holde seg til den kalde fargeskalaen slik at det blir et harmonisk hele, selv om ulike planter skulle dukke opp på uventede steder. «Heller harmoni enn tivoli», som hun uttrykker det.
Floks og georginer beskyttes av epletreets tak.
Basisen i hagen er gamle frukttrær som gir skygge og blir et frodig tak. Mellom frukttrærne snor det seg gruslagte stier som leder fra det ene hyggelige uterommet til det neste. Her er det bueganger, lysthus, rekkverk og pergolaer i  rustikke naturmaterialer.
Cottage garden-stilen kjennetegnes av hyggelige uterom.
For at det hele ikke skal bli for rotete omkranses de store bedene av stramt klipte hekker av buksbom (Buxus sempervirens) og alperips (Ribes alpinum).
Rosebuer, formklipte hekker og grusganger hører med i en cottage garden.
Selv om det er mange ulike prydbusker på Fredholm, er det likevel rosene som står i sentrum. Her er det både høyvokste buskroser og slyngende ramblerroser, For Helen er det viktigere at rosene dufter enn at de remonterer, det vil si gjenblomstrer senere i sesongen. Helen tar rosestiklinger selv, og får dermed rotekte roser i stedet for podete.
Blomstringen forlenges ved at det plantes klematis sammen med rosene. Helen har en forkjærlighet for Clematis viticella, som er en art med mange ulike sorter. Disse klipper hun ned til 10 cm om våren, og etter sommerens kraftige vekst kommer de med blomster i juli til september. Beskjæring av klematis kan du lese mer om her.
Clematis ‘Polish Spirit’ er en av hagens mange klatrevekster.

 

Clematis ‘Summersnow’
For å oppnå den frodigheten som kjennetegner stilen bruker Helen hovedsaklig storvokste stauder. Helst skal de være over meteren høye og ruve godt.
Bronseblad (Rodgersia) fyller godt opp i bedet.
Jeg ble helt betatt av et vakkert eksemplar av frøstjerne (Thalictrum), som svevde som en rosa sky ved inngangspartiet.
En rosa sky av Thalictrum delavayi ‘Hewitt’s double’
Den romantiske stilen understrekes ytterligere med store krukker av pelargonia og fuchsia, som overvintres frostfritt fra år til år og stadig bli større.
Pelargonia ‘Appleblossom’

 

Fuchsia er lette å stiklingsformere, men må overvintres frostfritt.

 

En knallgul ‘Kyss meg over gjerdet’ midt i alt det pastellfargede.
Ettersom en cottage garden gjerne skal ha et naturlig og tilfeldig uttrykk får plantene stå der de dukker opp hvis de frør seg, Ugress holdes unna ved bruk av bunndekkere. Både hasselurt (Asarum europaeum), ulike hosta og tvetann (Lamium) sørger for at det ikke er åpen jord og dermed holdes også frøugresset unna.
Hasselurt hindrer ugressvekst.

 

Både hosta og stormarikåpe er vakre bladplanter.
I Helens hage verken sprøytes det eller brukes kunstgjødsel. Visnende løv og planterester bidrar ved hjelp av meitemarken til at jorden holdes levende. Om våren sper hun på med hønsegjødsel slik at både prydplanter og nyttevekster i kjøkkenhagen skal få god vekst. De blir dermed mer motstandsdyktige mot skadedyr og sykdom. At Helen har brukt mye tid på å få til denne fantastiske hagen er det ingen tvil om. Likevel er det en forlokkende tanke at med en cottage garden er det ikke luking, men nytelse og skjønnhet som står i sentrum.
Veksthuset på Fredholm er en frodig hagestue.
Har du lyst til å se mer fra Fredholm kan du sjekke ut hjemmesiden her. Hun har også skrevet flere bøker om emnet. Hagen er åpen lørdager og søndager kl. 12-17 ut august.

 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website