Driv våren frem

Driv våren frem

Driv våren frem

Jeg har tjuvstartet våren:-) For en ukes tid siden klippet jeg nemlig ymse greiner og tok med inn til driving. Varmen gjør at greinen tror at våren er her, og dermed setter den i gang utviklingsprosessen. Det er gratis, det er gøy og det er spennende – ettersom resultatet ikke kan tas for gitt.
Jeg har nå stua full av fine, lubne, lysegrønne greiner, noen blomster og noe jeg mistenker aldri kommer til å bli mer enn rett og slett en kvist.
Driving av forsythia er enkelt. Både store og små greiner fungerer.
Jeg liker best å ta inn greiner fra busker som blomstrer på bar kvist, det vil si når blomsten kommer før bladene. Bruk en skarp saks eller kniv. Det er vanskeligere å drive tykke greiner, så jeg bruker ikke greiner som er mer enn tommeltykke. Når jeg kommer hjem fjerner jeg gamle blomsterstander og det som ellers ser rart eller dødt ut. Sett greinene i vann og la de få noen timer i et kjølig rom før du flytter de inn i stua og plasserer de lyst. Kanskje ikke så lurt å sette greinene direkte i vinduskarmen, ettersom den sterke vårsola kan føre til at knoppene lettere tørker inn. Bytt vann ofte og nyyyyt.
Hva med en liten påskebukett? Kombiner gjerne med avskårne blomster.
Det er lett å drive frem greiner fra disse buskene:
Forsythia
Denne busken er gjerne litt uryddig og er grei å kjenne igjen ettersom greinene er fulle av små prikker. Greinene er enkle å drive og du er nærmest garantert et vell av gullgule blomster etter noen få dager. Super å sette til driving frem mot påske og blomstene holder relativt lenge. Tenk litt på hvordan du klipper i busken, husk dette også fungerer som beskjæring.
Syrin
Du kjenner igjen syrinen ved de doble knoppene øverst. Når greinene tas inn vil det først springe ut blader. Deretter kommer syrinblomstene frem. Ikke så store og duftende som ute, men dekorative likevel. Du kan lese mer om bruk av syrin i dette blogginnlegget.
Etterhvert som blomstene springer ut dufter det stadig mer…

 

Må ha det på badet også…
Gyvel
Sarte, bøyelige greiner der bladfestene sitter tett i tett. Gule eller lilla blomster avhengig av sorten.
Kornell
Vakre, røde greiner som gjør seg inne både med og uten blader.
Hunnselje
Myke gåsunger, men jeg er allergisk så denne kommer ikke inn i stuen min.
Gåsunger kan kjøpes ferdige og er fine ute også…
Kirsebær/plomme/eple
Her er det bare å klippe i veg, mye skal jo bort uansett. Det tar litt tid før blomstene kommer, så vær tålmodig.
Vrihassel
De vridde greinene er dekorative både med og uten blader, men vrihassel er såpass sentvoksende at jeg ikke har samvittighet til å kutte i min.
Prøv da vel – dette er billig moro 🙂

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website