Drømmen om en hage – en kunstutstilling

Drømmen om en hage – en kunstutstilling

Drømmen om en hage – en kunstutstilling

Så sent på sesongen er det deilig å ta litt fri fra hagearbeidet og gjøre noe helt annet. Jeg har derfor vært på kunstutstilling og vil gjerne dele opplevelsen med deg. Utstillingen er på Blaafarveværket på Modum og handler selvfølgelig om hagedrømmen.
Her presenteres nordiske hager fra midten av 1800-tallet til begynnelsen av 1900-tallet, representert ved ca 70 malerier. Motivene skildrer både nyttehager, prydhager og lysthager og viser hagen som en trygg ramme omkring arbeid, lek og rekreasjon.
Her ser du et lite billedras fra utstillingen. Foto kan aldri måle seg med the real thing, men…
Johan Krouthen
Mer romantisk enn dette blir det vel ikke. Dette er fra den kjente, svenske hagemalerens sommerbolig i Sommen. Jeg hadde ikke takket nei…
August Jacobsen – Rosenbusken.
Ifølge galleriet er dette antagelig Bourbonrosen ‘Great Western’. Bourbonroser er historiske, kraftige roser som kan blomstre flere ganger i løpet av sommeren. De brukes gjerne som hekk, eller plantes inn mot gjerder. Når det gjelder ‘Great Western’ har den store, karmosinrøde, fylte blomster med sterk duft. Den er lettstelt og hardfør til H5.  Rosen kan danne store kratt, slik du ser på bildet, ettersom den danner mange rotskudd.
Fritz Syberg – Foråret
Gartneren er her i gang med vårarbeidet. Jeg må jo si at det var en litt annen stil enn det er blant gartnere i dag. Jeg stiller vel mer sjelden i hvit bukse og skjorte, men det er vel en del av den romantiske tilnærmingen til hagebruk. Flott fruktblomstring og et hyggelig bilde er det i alle fall.
Carl Larsson – Den underliga dockan
Akkurat sånn vannkanne har jeg 🙂 Vårblomstring med den gamle løkveksten russeblåstjerne, som faktisk tilhører aspargesfamilien. Den kalles fortsatt ofte scilla, selv om det botaniske navnet endret seg til Othocallis siberica, når man skjønte at den ikke var i liljefamilien. Du kan gjerne sette løker av denne i plenen, og hvordan du gjør det kan du lese mer om i dette blogginnlegget.
Carl Larsson – Lisbeth och pioner
Jeg ser at Lisbeth i likhet med meg ikke har hjerte til å plukke inn peonene, men lar de stå:-)
Nikolai Astrup – Natlys, rabarbra, gaas og hegg
Nikolai Astrup flyttet til Jølstravatnet i 1913. Her dyrket han ti forskjellige typer rabarbra og hadde over to hundre frukttrær. Jeg vet ikke om det lenger er mulig å få tak i så mange ulike rabarbrasorter, så noe har kanskje gått tapt underveis.
Thorolf Holmboe – Stilleben
Høststemning akkurat slik jeg liker den. Lykter i trærne og noe sprudlende i glasset. Og tar jeg ikke feil foregår det hele under en stor hestekastanje.
Aftenpostens anmeldelse kan du lese her og museets egen presentasjon finner du her.
Utstillingen er åpen fram til 24. september, så det er fortsatt muligheter til å la seg inspirere.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website