Finn deg et yndlingsgartneri

Finn deg et yndlingsgartneri

Finn deg et yndlingsgartneri

Det er høysommer og for de fleste har vel suget etter å handle til hager og balkonger avtatt en smule. Men ikke hos meg 🙂 Og da er det så fint at det finnes noen planteutsalg som skiller seg ut fra alle de andre. Jeg setter meg gjerne i bilen og kjører litt for å få ekstra inspirasjon. I dag har jeg flyktet fra hetebølgen og tatt turen til et av mine favorittsteder, nemlig Dyhre Gartneri utenfor Moss.
Duftende pelargonia fargelegger høysommeren hos Dyhre gartneri og hos meg..
For å kvalifisere til å være et favorittsted må utvalget av planter være godt. Jeg forventer å finne et visst standardsortiment, men blir så glad når det i tillegg er noen godbiter av det mer uvanlige slaget. Hos Dyhre tok de inn 80 rododendron/azalea i våres, og det sier seg selv at det da er noen godbiter der for samlere også. Flott utvalg i roser og andre prydbusker er det også.
Jeg liker også at mange av plantene er produsert på stedet og ikke bare innkjøpt fra andre leverandører. Hos Dyhre for eksempel har de egenproduksjon av urter, sommerblomster og  noen stauder.
Et slikt urtebed kunne jeg da godt ha tenkt meg 🙂
Jeg liker også godt at plantene fremstilles i et miljø som gir meg inspirasjon. Da trengs det potter, litt møbler, stæsj og pynt. Det er slett ikke sikkert at jeg kjøper noe – det beste er hvis jeg blir inspirert til å bruke noe jeg allerede har på alternative måter.
Ja, takk til franskinspirert oase i skyggen akkurat nå.

 

La sollyset leke i vakre glasskuler…

 

Kanskje skal jeg legge turen innom en brukthandel også? Deilig å se noe annet enn grå sofagrupper innimellom.
Det er så mye lettere å se for seg hvordan ting fungerer sammen når man allerede på hagesenteret får se hvordan farger, bladformer og strukturer kan kombineres. Mye gøyere å titte da, enn når man bare har rekke på rekke med masseproduserte like planter.
Pelargonia og eføy – enda større og finere til neste år, men riktig oppbevaring.

 

Da får jeg vel finne et sted å ha jungel, da…
Vis meg et levende miljø, og da mener jeg ikke planter fulle av bladlus, så får jeg også mye mer lyst til å handle.
Kanskje følger keiserkåpen med hvis jeg kjøper denne sommerfuglbusken?
Og så er det noe med hvordan du blir møtt av personalet på de mindre utsalgsstedene. I alle fall hos Dyhre har de stor kompetanse og interesse for faget sitt og deler gjerne med deg som kunde. (Skulle kanskje tro jeg er sponset, men det er jeg altså ikke :-).
Selv om det kan være dyrere på gartneri som virkelig kan sine saker og har et annet utvalg, vil jeg oppfordre deg til finne gode steder som skiller seg ut fra kjedebutikkene. Det er faktisk som forskjellen på å gå i en ostebutikk, sammenlignet med å handle ost på Rema. Kjøp roser der de har spesialisert seg, kjøp urter der de kan det og søk inspirasjon litt utenfor allfarvei.
Rustikt og deilig med mose.
Har du et lokalt plantesenter du gjerne vil fremheve på grunn av utvalg og kvalitet, så legg gjerne igjen en kommentar. Kanskje andre har lyst til å ta veien innom, selv om det ikke er rett i nærheten. Når det gjelder Dyhre gartneri kan du lese mer her.
Fortsatt god sommer 🙂

 

4 Comments

 • Augusta
  15. juli 2018 00:08 0Likes

  Mitt yndlingsgartneri er Hesleberg gartneri i Vollen. Der er de kjempegode på roser! 🙂

  • Hege Rønning
   15. juli 2018 00:11 1Likes

   Takk for tips 🙂 Vollen ligger i Asker utenfor Oslo og er vel verd en tur av mange grunner. God hagesommer til deg!

 • Jannicke Leknes
  18. juli 2018 19:00 0Likes

  Mitt yndlingsted Hjemmegartneriet Mjærum Staude og Urtesalg i Hobøl, Østfold. Fantastisk sted!!!

  • Hege Rønning
   18. juli 2018 19:04 0Likes

   Takk for tips! Får vel legge turen innom når jeg er på de kanter 🙂

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website