Dyrking i pallekarm – noe for den smarte og kanskje litt late

Dyrking i pallekarm – noe for den smarte og kanskje litt late

Dyrking i pallekarm – noe for den smarte og kanskje litt late

Har du lyst til å dyrke grønnsaker og urter i pallekarm, kanskje? Jeg har lest at pallekarmen er den late og smartes hage, og det kan jeg underskrive på. Lettstelt og oversiktlig og får plass selv i den minste hage. En karm, mange karmer, i rutemønster, på rekke eller diagonalt – alt er mulig…
Her kan du lese om mitt pallekarmprosjekt og lære hvor enkelt du kan gjøre det. Og lurer du på hva en pallekarm er, så er det altså karmen som brukes rundt den standard europallen som benyttes til å frakte diverse gods. Standardmålet er 120×80 cm og den er 20 cm høy. Karmene kan settes oppå hverandre og ettersom de fleste grønnsaker ikke trenger mer enn 40 cm jorddybde, kommer du langt hvis du setter to pallekarmer oppå hverandre.
Pallekarmer kan du få kjøpt brukt for en billig penge, søk på finn.no. Du kan kjøpe nye også, google leverandører i nærheten av der du bor. Hagesentrene selger også pallekarmer, både ferdig behandlet og med sneglekant på toppen, men da må du være villig til å punge ut.
Det første du må tenke gjennom er plasseringen av pallekarmene. De aller fleste grønnsaker liker mye sol. Likevel er det ofte slik at det er nettopp der du også ønsker å sole deg og ha sitteplassen, så har du liten plass kan det tenkes du må kompromisse litt. Hos meg er det en del skygge når sola står lavt, men det funker fint likevel.
Når grønnsakene spirer er de avhengige av jevn tilgang på vann. Med mindre du installerer et vanningsanlegg eller virkelig er innstilt på å følge opp selv, bør du derfor unngå å plassere pallekarmene tett inntil husveggen. Der vil det alltid være tørrere, og jorda i en pallekarm vil tørke fortere opp enn i en vanlig grønnsakshage.
I prinsippet kan du plassere pallekarmene rett på asfalten. Dybden på jorda vil da avhenge av hvor mange pallekarmer du setter oppå hverandre. Sett i så fall karmene oppå en pall som er dekket med plastduk. Trekk også duken opp på innsiden av kassene slik at du ikke får så mye avrenning. Dette har jeg ikke prøvd selv, men ser for meg at det fort kan bli litt grisete rundt kassene.
Du kan også sette karmene på jord eller sand og gi plantene mulighet til å vokse dypere ned. Hvis du setter kassene rett på plenen eller der det er ugress fra før, ville jeg dekket til med aviser først. Avisene vil etter hvert brytes ned, men vil i etableringsfasen hindre at ugresset vokser opp i pallekarmen din.
Når du har bestemt deg for hvor du skal sette pallekarmene, må du sørge for at underlaget er i plan. Jeg fylte på en blanding av jord og sand, jevnet det hele ut med en planke og brukte vater.
For å holde ugresset unna og slippe å streve med gressklipperen mellom pallekarmene, bestemte jeg meg for å legge jorddekkeduk og legge bark mellom kassene. Har kan du bruke barkduk eller noe tilsvarende, men jeg valgte en duk av mypex som jeg la utover hele området og festet til bakken.
Deretter satte jeg kassene oppå og skar et kryss i duken. Duken brettet jeg opp langs innsiden av kassene, klippet til og stiftet fast. Ønsker du at kassene skal få lengre holdbarhet kan du også bruke plastduk eller knotteplast på innsiden, men det gjorde ikke jeg.
Du trenger ikke å behandle kassene, men levetiden kan forlenges hvis du bruker linolje eller utendørsmaling. På utsiden kan du bruke hvilken som helst utendørsmaling, beis eller olje. Finn en farge du liker og slå deg løs Ønsker du å male innsiden også, så velg et så giftfritt alternativ som mulig. Gifter kan som kjent lekke ut i jorda og tas opp av grønnsakene. Etter råd fra min fargehandel brukte jeg vanlig beis og lot kassene stå til herding i to uker før jeg fylte i jord. Da skulle det aller meste at eventuelle skadelige stoffer visstnok ha forsvunnet.
Så fylte jeg opp med ugressfri jord. Denne kan du kjøpe i sekker eller i løs vekt, avhengig av hvor mange kasser du har og hvor mye jord du trenger. Jorda vil synke sammen, så du må innstille deg på å fylle på mere jord/kompost hvert år.
Og endelig kunne moroa begynne. Salat, krydderurter, bønner, grønnkål, purre – i løpet av de tre årene jeg har dyrket i pallekarm har jeg testet ut masse forskjellig. Ettersom mine pallekarmer står på hytta har jeg hatt utfordringer med vanning, rådyr og sultne fugler, men gøy – det er det.
Har du lyst til å lære mer anbefaler jeg boka Dyrking i pallekarm av Eva Robild.
https://www.cappelendamm.no/_faktaboker/husoghage/dyrking-i-pallekarm-eva-robild-9788202477899

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website