Hurra for 17. mai

Hurra for 17. mai

Hurra for 17. mai

Mai er en travel tid for alle hageeiere – det skal jo bli fint til 17. mai, må vite. I år klaffer 17. mai med epleblomstringen her hos meg. Dermed er hele pynteutfordringen løst. Ut med hagesaksa, klipp av noen fine greiner og så er det bare å kjøre på med rødt, hvitt og blått på selve dagen.
Jeg har et gammelt epletre som ikke har blitt beskåret på mange år. Eplene blir små og ikke spesielt søte, men de mosegrodde, krokete greinene har jeg ikke hjerte til å røre. Treet har rett og slett sjel, så drastisk beskjæring kommer ikke på tale.
Epleblomster – fine ute – fine inne.

 

Greiner med epleblomst – vakkert, synes jeg!
Jeg skal ikke påstå at de avklipte greinene holder spesielt lenge, men et par dagers glede er da verdt noe. Jeg sørger for rene kutt og bruker ellers samme fremgangsmåte som når jeg plukker inn syrin. Det kan du lese  mer om her.
Epleblomster er faktisk også spiselige. De smaker ikke så mye, men er dekorative både i drinken og på bløtkaka. Det er bare et par ting du skal være oppmerksom på. Har du tenkt å bruke blomster i matlagingen må du passe på at de ser rene og friske ut og ikke er sprøytet. Det kan du egentlig ikke vite om innkjøpte blomster, men blomster fra egen hage har du kontroll på, Dessuten er det ikke delikat å få maur og småkryp verken i drink eller mat. Noen timer på kjøkkenbenken gjør at eventuelle uønskede gjester trekker bort.
Drink i nasjonalfargene rødt, hvitt og blått.
Vurderer du å plante frukttrær trengs som oftest to ulike sorter for å sikre god pollinering. Hvilke eplesorter som passer bra sammen står opplyst på merkelappen som henger på epletreet i hagesenteret. Har du ikke tenkt å ha flere epletrær kan du satse på et såkalt familieepletre. Der er tre ulike eplesorter podet på samme grunnstamme. Dermed slipper du å tenke på pollinering og kan samtidig høste helt ulike epler. Alternativt kan du satse på at epletettheten er stor i ditt nabolag og at biene er flyvedyktige og fine.
Ha en god 17. mai. Hurra!

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website