Lei av ugress? Spis det!

Lei av ugress? Spis det!

Lei av ugress? Spis det!

Jeg innrømmer det, jeg er lei av ugress! Mentalt har jeg nulltoleranse for løvetann, brennesle og andre uhumskheter, men nå har jeg bestemt meg for å lære å leve med det, i alle fall privat. Jeg har derfor rett og slett begynt å spise noe av det, og deler mine beste oppskrifter her.
Brennesle (Urtica dioica)
Den stikker og brenner, den sprer seg med lange, gule utløpere, trives i næringsrik jord og er et aldri så lite mareritt, spør du meg. Luking og fjerning av alle røtter over lang tid må til for å utarme brenneslen, og det er en sann tålmodighetsprøve. Du kan selvsagt sprøyte også, men som alle vet – det er ikke bra for naturen og ikke for oss.
Jeg har derfor begynt å lage kjempegod brenneslepesto i stedet, og her kommer oppskriften:
Ta med deg en kurv, saks og gummihansker og finn deg en fin tue med brennesle. Klipp av masse brennesle, en liter eller litt mer er en passe porsjon. Og et lite tips, ikke plukk direkte i veikanten, vi vet jo alle hva hundene gjør der. Det blir best hvis du bruker nye skudd, så se etter de som er relativt lysegrønne og delikate.

Spis ugress som brennesle

Du skal bare bruke bladene, ikke stilken, så den klipper du bort når du kommer hjem. Skyll, og så skal du forvelle, det vil si koke bladene litte grann. Jeg pleier å legge dem i en bolle og koke opp vann i vannkokeren som jeg så heller over. Du vil kjapt se at bladene klapper sammen. Så heller jeg av vannet, legger bladene i et dørslag og skyller under kaldt vann for å stoppe kokeprosessen.
Deretter er det et poeng å få ut så mye vann som mulig. La det renne litt av seg og klem ut resten av vannet med kjøkkenpapir eller et kjøkkenhåndkle – akkurat slik du gjør med agurken når du lager tzatziki.
Deretter er det samme fremgangsmåte som når du lager pesto av basilikum, bortsett fra at jeg bytter ut pinjekjerner med pistasjenøtter, men det er jo valgfritt.
Så du putter altså brenneslebladene i kjøkkenmaskinen sammen et par fedd hvitløk, en neve nøtter, så mye revet parmesan som du liker og god olivenolje. Kjør mikseren og spe på med olje slik at maskineriet ikke går i stå. Som en variasjon erstatter jeg noe av olivenoljen med lettrømme – litt mindre kalorier og supergodt som dip. Smak til med salt, pepper og så er det ferdig.
Foto: Maria Bergren
Løvetann (Taraxacum officinale)
Vi vet alle at løvetann smaker bittert, men plukker du bladene når de er helt unge smaker de mer som ruccola. Bittersmaken blir visstnok også mindre hvis du plukker løvetann som har stått i skyggen.
Når jeg høster løvetann kombinerer jeg det med luking. Jeg bruker derfor lukejern og tar opp hele planten, inklusive den gulrotlignende rota. Først når jeg skal bruke bladene plukker jeg de unge, lysegrønne bladene løs fra rota, de blir nemlig fort slappe. Bladene bruker jeg i salaten, gjerne blandet med vanlig salat. Sunt, kortreist og med masse ekstra vitaminer. Husk bare at bladene må skylles godt før de brukes.
Løvetann, purre, avokado og løvetannblomst – mangler bare en god dressing så er det serveringsklart.
Du kan også bruke selve løvetannblomsten som pynt på salaten. Da plukker du bare av de små kronbladene og drysser over.

Blomsterknoppene kan også stekes i smør med salt og pepper og smaker slett ikke så verst. Litt nøtteaktig faktisk, noe som kanskje medvirker til at knoppene faktisk kalles løvenøtter.
Nystekte løvenøtter
 Skvallerkål (Aegopodium podagraria)
Ugressmareritt nummer en ble innført som medisinplante allerede i middelalderen. Den har lange, hvite underjordiske stengler og er veldig vanskelig å bli kvitt. Ikke kast skvallerkål i komposten, hver lille bit av stengelen blir en ny plante. Stønn.
Med de unge bladene kan du godt spise. Da har de en litt selleriaktig smak og kan brukes til mye. Lag pesto på samme måte som med brenneslen eller hakk den opp, bland den med andre urter du liker og lag et supergodt urtesmør.
Bruk fantasien – spis ugress
Hvis du har lyst til å lage en god, grønn salatdressing kan du gjøre slik:
Bland 2-3 dl skvallerkål, 2 dl olivenolje, 1-2 fedd hvitløk, 1 ss balsamicoeddik, 1 ss dijonsennep, 1 ss sukker, 2 dl vann. Bruk stavmikser og kjør det til en glatt masse, før du smaker til med salt og pepper.
Du kan også bruke skvallerkål som tilbehør til kjøtt og fisk hvis du lager en stuing. Da forveller du bladene (lar de putre i kokende vann) før de hakkes opp og tilsettes i en vanlig hvit saus.
Jeg innrømmer gjerne at det var Hedda Kortnes som fikk meg til å se litt annerledes på ugress etter at jeg var på kurs hos henne. Hvis du er interessert i kurs kan du prøve å melde din interesse her.
Ble du inspirert? Prøv deg frem med vassarve, geitrams, stemorsblomst, veikarse og forglemmegei – spiselig alt sammen.
Hva med å brygge te på geitrams?
Og du, er du i tvil om hvilken plante du har plukket? Ikke spis den!
Har du noen gode oppskrifter – del gjerne i kommentarfeltet.

 

 

 

 

6 Comments

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website