Du fagre fagerbusk

Du fagre fagerbusk

Du fagre fagerbusk

Jeg har mange favorittbusker, og fagerbusk (Kolkwitzia amabilis) er en av dem. Kanskje er det fordi min egen busk endelig ser ut til å ha funnet seg til rette. For tre år siden ble den stappet ned i skrinn jord mellom fjellknauser og stein, men er nå i ferd med å bli riktig så fin. Se bare her hvor tett knopper og blomster står…
Masse knopper på min fagre fagerbusk 🙂
Fagerbusken blir faktisk helt oversådd med klokkeformede, rosa blomster. Selve blomstringen varer vel et par ukers tid, men det kommer litt an på været.
Mørkerosa knopper og lyserosa blomster…
Når det gjelder størrelsen på fagerbusk oppgis det som oftest at den blir 2-3 meter høy. Det kan nok stemme, men ta en titt på det eksemplaret jeg kom over i Drøbak i fjor! Som du ser kan dette bli en stor busk, om du bare gir den tid og plass.
Et helt fantastisk eksemplar!
For at den skal trives optimalt bør du plante den i lett jord, på et sted der den får en god del sol. Likevel må du regne med at det tar et par år før den virkelig kommer i gang med blomstringen.
Fagerbusk skal egentlig blomstre i slutten av juni. Når jeg bruker den hos kundene mine tenker jeg at den da overtar fint etter tidligblomstrende spirea og rododendron, men nå er jeg jammen litt usikker – min egen blomstrer jo flere uker for tidig! Må vel skyldes den ekstreme varmen vi har hatt.
Etter blomstring er fagerbusken en vanlig, grønn busk som ikke gjør så mye utav seg. De hengende greinene kan være litt uryddige i veksten, men jeg synes ikke det gjør noe. Om vinteren er den også lett å kjenne igjen, ettersom barken på eldre greiner flaker seg. Godt å vite for den som er interessert i vinterdendrologi.
Flakete eller flassete bark på gamle greiner.
Fagerbusken blomstrer på greinene fra året før, så den bør beskjæres rett etter blomstring. Det kan også være lurt å fjerne noen av de eldste greinene, slik at busken stadig fornyer seg. Etter å ha sett Drøbak-busken tenker jeg at min bare skal få vokse fritt, og så får jeg se hvordan det ender 🙂
Fagerbusk er herdig til H4, så den tåler ikke de aller tøffeste forholdene. Planter du den lunt og i le kan det likevel være verdt å gjøre et forsøk hvis du bor i kaldere soner.
En annen favoritt er syriner. De kan du lese mer om her.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website