Fem høstblomstrende klaseroser

Fem høstblomstrende klaseroser

Fem høstblomstrende klaseroser

Du har kanskje lagt merke til det? Mange roser står i full blomst med bristeferdige knopper, nå i oktober. Jeg var en tur i Frognerparken i går, og der bugner det fortsatt. Jeg slår derfor et lite slag for roser som blomstrer helt til frosten kommer, og presenterer her et lite knippe klaseroser. Ulike farger, ulike blomsterstørrelser og ulike høyder… Kanskje noe å tenke på når du full av kjøpelyst entrer hagesenteret til våren.
Klaserosene du kan lese om her tilhører det vi kaller Floribundagruppen i rosenes verden. Floribundaroser er en krysning av tehybridroser (stilkroser med store, elegante blomster) og polyantharoser (små blomster, men blomstrer flere ganger). Denne kombinasjonen gir altså rosebusker med relativt store blomster, som sitter i knipper. Det som er så flott er at disse rosebuskene også remonterer, det vil si blomstrer flere ganger gjennom sesongen.
Først ute er vakre ‘Berleburg’. Det er en klaserose med buskete, opprett vekst og den blir ca 70 cm høy. Som du ser er de fylte, mellomstore blomstene rosa, og de dufter deilig. I likhet med mange andre roser trives ‘Berleburg’ best i full sol og den blir da svært blomsterrik. Blomstringen starter sent i juni og fortsetter helt frem til frosten kommer. Den klarer seg til H4. Lurer du på hvilke herdighetssone du bor i, kan du sjekke det her. Du kan plante den i store krukker også.
Klaserose ‘Berleburg’
Er du klar for en klaserose som virkelig matcher høstfargene kan du vurdere den knall oransje ‘Fellowship’.  Bladverket er blankt og friskt og de duftende blomstene kommer i fine klaser fra midtsommer og frem til frost. Også denne greier seg til H4 og vil gjerne ha en solfylt plassering. Når det gjelder høyde ligger den på ca. 80 cm.
Klaserose ‘Fellowship’
Hva med en knallgul prisvinner? ‘Friesia’ vant Gamble Fragrance Award (duftprisen) i 1979 og med god grunn. Dette er en kompakt og fin rose. Den blomstrer fortsatt, selv om det første blomsterfloret, som kommer sent i juni, nok er flottest. Herdig til H4.
Klaserose ‘Friesia’
Ønsker du deg en rosa/hvit klaserose kan du vurdere ‘Aspirin Rose’. Som du ser på bildet er knoppene svakt rosa, mens blomstene etter hvert blir nesten hvite. Denne rosen er fin til snitt og regnes som en av de aller beste klaserosene, selv om den dufter litt lite. Ikke uten grunn at denne ble kåret til Årets rose av Norsk roseforening i 2013. Ettersom den ikke blir mer enn ca 50 cm, brukes den ofte som en bunndekkende rose. Også denne er herdig til H4.
Klaserose ‘Aspirin Rose’
En annen hvit rose er ‘Iceberg’ eller ‘Schneewittchen’ som den også kalles. Denne finnes også som klatrevariant. Dette er en buskaktig og storvokst rose, med torneløse greiner. Den har store, fylt blomster som dufter søtt, og den er heller ikke spesielt kravstor. Dette er en av verdens mest populære roser og den er enkel å få tak i. Herdig til H5.
Klaserose ‘Iceberg’ (Schneewittchen’)
Du kan plante klaseroser enkeltvis, men de egner seg godt som lav hekk eller i gruppe også. Hvordan du skal plante rosene kan du lese mer om her. Roser kan være utsatt for sykdom og skadedyr, og de bør beskjæres godt hver vår for å holde seg sunne og friske. Likevel er det ingen grunn til å la seg avskrekke – de rosene jeg har presentert her er greie å ha med å gjøre. Og den langvarige blomstringen er vel grunn god nok til å gjøre et forsøk.
Utvalget av klaseroser er enormt. Har du lyst til å lese mer, eller bestille planter over nett anbefaler jeg Lundeby gartneri, som er eksperter på roser. Du kan ta en titt på sortimentet her. Det finnes mange buskroser og bunndekksroser som blomstrer nå også – kanskje jeg skriver litt om de senere:-)

4 Comments

 • Villroses hage
  10. oktober 2018 23:34 0Likes

  Klaseroser er ikke favorittene, side de ofte ikke er de herdigste, og mange mangler sjarm og duft. Men remonterende roser må man ha! ‘Aspirin Rose’ er en riktig flott sort. ‘Astrid Lindgren’ og ‘Amber Queen’ er også bra.

  • Hege Rønning
   11. oktober 2018 10:09 0Likes

   Enig med deg, men velger man rett sort får man både friskt bladverk, duft og iherdig blomstring:-) Min første klaserose var Bonica 82, og for meg er den fortsatt et ‘must’. De andre sortene du nevner kan også trygt anbefales!

 • Anonym
  20. oktober 2018 00:08 0Likes

  Vigelandsparken hevder å ha 14000 roser av 150 forskjellige sorter men når jeg talte opp så var det bare 13976 stk. Som tidligere advokat synes du jeg burde saksøke Oslo Kommune?
  Mvh
  Peti Meter.

  • Hege Rønning
   29. oktober 2018 10:25 1Likes

   Dette er helt klart et vesentlig brudd på forutsetningene for å besøke parken, Peti. Imidlertid er spørsmålet om bevis viktig. Foreslår at du tegner opp et kart over Vigelandsparken og merker av og nummererer alle rosene du finner. Følg gjerne opp med oversiktbilder og et bilde av hver enkelt rose. Dette for at kommunen ikke skal slippe unna med suppleringsplanting, når de blir oppmerksomme på saken. Legg mye innsats i å klargjøre årsakssammenheng mellom galt antall roser og eventuell svekket helsetilstand/helseutgifter hos deg. Vurder også å dra i gang et massesøksmål hvis du mener det rammer flere. Sørg i tillegg for god pressedekning – det hjelper alltid. Lykke til 🙂

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website