Forvandling av knøttliten hage

Forvandling av knøttliten hage

Forvandling av knøttliten hage

Det er så typisk – thuja, platting og plen, that´s it! Plenen er for liten til at den kan brukes til noe som helst, og plattingen er for liten til at du får plass til fornuftig møblering. Her kan du se hvordan jeg løste det og hvordan hagen har utviklet seg i løpet av to sesonger. Kanskje blir du inspirert:-)
De nye eierne av denne hagen hadde ingen hageerfaring. De ville skjerme seg mot innsyn, ha noe hyggelig å se ut på og god plass til å ha venner på terrassen.
Gjennom billedtekstene får du forklaring på hvordan jeg har tenkt.
Slik så det ut…
Thujaen er nesten død – det samme gjelder plenen. Området brukes som gjennomgang for nabolagets unger og er ikke akkurat noe vakkert syn.

 

Tidligere eiers forsøk på å plante roser opp mot muren har ikke fungert.
Det viste seg at årsaken til at deler av thujahekken var vissen var store steiner i grunnen. Det var derfor vanskelig å plante inn ny thuja. Med riktig beskæring vil hekken likevel være tett til neste år, og det vil ikke være innsyn fra naboene .
I samarbeid med eierne ble det utarbeidet en plante- og belysningsplan. Hagen skulle være stram med ulike prydgress, noen stauder, oppstammet dvergsyrin, japansk lønn og vårblomstrende løk. Hovedfargen skulle være blålilla, med basisinnslag i purpur. Det skulle også legges dekkflis, for å minimere behovet for luking. Selve arbeidet gjorde kunden selv på et par helger.
Det ble bygget opp en kant langs thujaen som skulle hindre at husets lille hund stakk av. Terrassen ble utvidet, det ble bygget en levegg til høyre, og det ble fylt opp med ny jord slik at det kunne etableres et lettstelt staudebed.
Denne lille her skulle jo ikke kunne stikke av 🙂
Det som så skjedde var at eierne fikk akutt hageinteresse. Nettopp fordi hagen var så lettstelt og oversiktlig ble det plutselig gøy å stelle i hagen! Flere stauder har derfor blitt plantet inn og hagen har blitt en frodig oase.
Inne på selve plattingen har jeg plantet sommerblomster og stauder i krukker. Fargevalget spiller opp mot bladverket på lønnetreet.

 

Ettersom plattingen ble utvidet har kunden god plass til grilling, spising, soling og hygge. Sambucus nigra ‘Black Lace’ til venstre skal få en plass i bedet før vinteren kommer. I forkant en stor tue virginialeddblomst.
Som du ser på bildet over er det god plass til å plassere et spisebord, om ønskelig. Med en slik utnytting av uteplassen har den innenforliggende stuen blitt utvidet med mange kvadratmeter.
Bygging av levegg gir skjerming for innsyn og en lun sitteplass. Det er montert varmelamper for lange utekvelder og over spiseplassen er det også en markise som beskytter mot regn. Neste års prosjekt er bygging av hyller på leveggen med innfelt belysning.

 

Lønnen lyses opp nedenfra og er superdekorativ om kvelden. Muren er dekket av klatrevillvin.

 

Plutselig gøy med hage!
Noen kveldsbilder fra hagen…

Ingen plenklipping, bare spennende planter som blomstrer gjennom hele sesongen. Og nei, de har ikke bommet på beisfargen – det er bare fuktig. Liten hage – to ulike løsninger.
Jeg håper du fikk noen tips om hva du kan gjøre med en veldig liten hage. Og som du sikkert skjønner – eierne storkoser seg 🙂

1 Comment

  • Eirin og Andreas
    28. august 2017 20:05 1Likes

    Tusen takk for alle råd og god hjelp – vi stortrives i den nye hagen! ?

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website