Bli gartner da vel!

Bli gartner da vel!

Bli gartner da vel!

Hvordan ville stuene våre sett ut uten planter? Hva ville hagene våre vært uten busker, blomster og frukttrær? Se for deg en by uten en eneste grønn plett, ingen blomsterbed, ingen parker med gressplener eller tulipanbed i alle regnbuens farger. Hva gjør ikke en liten grønn plante med et sterilt kontor, eller en blomst på et kafebord? Vi er helt avhengige av det grønne for å trives og det grønne må jobbes frem. Gartnere skaper frodige hager, trivelige kontorer og byrom det går an å puste i.
Selv tok jeg gartnerutdanningen på Natur videregående skole i Oslo i voksen alder, og har hatt stor glede av det. I dag sitter jeg som styremedlem i skolen. Jeg benytter derfor anledningen til å drive litt reklame for skoletilbudet – det kan jo være at du har lyst til å ta hageinteressen skrittet videre 🙂
Glade minner fra studietiden 🙂
Natur tilbyr toårig gartnerutdanning, hvor voksne med realkompetansevurdering kan begynne rett på vg2 Landbruk og gartnernæring, med fordypning gartner. Deretter følger vg3 Gartnernæring, før de er klare til å begynne å jobbe som gartnere.
Gartnerutdanningen på Natur er vinklet mot bygartner-profilen. Fokuset er på grøntanlegg og småskalaproduksjon. Dette er en mulighet de som allerede har en utdanning, setter pris på. På vg3 går Marte Helgesen. Hun har selv hage. Etter hvert innså Marte at hageinteressen hadde utviklet seg til noe mer enn en hobby. «Jeg skjønte at dette kunne jeg faktisk jobbe med», sier Marte. Hun forteller at hun har jobbet mange år i filmbransjen. Behovet for et skifte, samt å lære noe nytt meldte seg. Gartneryrket åpner for et roligere tempo og muligheten for å jobbe utendørs. Målet etter endt skolegang er å jobbe selvstendig som gartner og å ta oppdrag. Hun kommer også til å jobbe for andre gartnere, for å lære mer av dem som har erfaring. «Planen er at tre av oss som går sammen på skolen nå tar oppdrag sammen.» sier Marte, som allerede har utført mange oppdrag gjennom elevbedriften «Gartnerfolket». Gartnereleven tenker seg om: «Generelt vil jeg si at den grønne bransjen gir meg mye. Det skjer mye spennende innenfor dette området nå. Her kan jeg være med å bidra til verdiskapning og noe viktig. Det er høyaktuelt å jobbe med for eksempel overvanns-problematikk og bevaring av matjord i forbindelse med urbaniseringen. Vi bygger og bygger og glemmer at grønne vekster, matjord, insekter og mikroliv er helt avgjørende for livene våre».
Julie Asskildt har også bakgrunn fra filmbransjen. «Jeg ønsket først og fremst en mulighet til å disponere tiden min på en annen måte», sier Julie. «Jeg hadde et ønske om mer langsiktig jobbing. Når jeg først skulle bytte yrke, ville jeg gjerne bidra med noe som er viktig. Det å jobbe med naturen er viktigere enn noen gang. Miljøaspektet er avgjørende for meg, og jeg vil gjerne bidra til å opplyse folk om hvilke muligheter man har med tanke på mat og dyrking.»
Bakgrunnen til elevene på linja spenner over mange ulike områder – selv var jeg jurist. Noen av elevene kommer rett fra vg1 og er 16-17 år. De vet allerede at de ønsker å jobbe som gartnere etter endt videregående skole. Felles for alle er interessen for det grønne. Urban dyrking og småskaladyrking er i vinden som aldri før. Trenden med dyrking på hver ledige flekk, enten det er takterrassen eller en balkong i en bygård, taler sitt tydelige språk: Folk ønsker å se at det spirer og gror. Interessen for kortreist mat, herunder frukt, grønnsaker og urter er også økende.
Kjenner du også på gleden over det som spirer og gror?
Gartnerutdanninga på Natur vgs. omfatter planteproduksjon og etablering og stell av grøntanlegg med pryd- og spiselige vekster. På Natur vil du lære å forstå de grunnleggende prinsippene som styrer planters vekst og trivsel. Du vil blant annet lære å anlegge og tegne hager og grønnsakshager, plantekjennskap, gjødsling og jordlære. En annen viktig del av utdanningen er å stifte bekjentskap med ulike aktører i bransjen.
Mye av undervisningen foregår utendørs.
Det er mange muligheter etter fullført gartnerutdanning. Planteskole, botanisk hage, anleggsgartnerfirma og hagesenter er noen av dem. Flere elever starter også opp for seg selv med tegning av hager, samt stell og vedlikehold for private, slik jeg selv gjorde. Her er det økende etterspørsel.
Har du lyst til å lese mer kan du klikke deg inn på linken her. Søknadsfristen er 1. mars, men trenger du tid til å tenke over om dette er noe for deg kan du sikkert ta kontakt senere også. Ring og prat med lærerne, eller send meg en melding hvis det er noe du lurer på.
Greit å kunne, sier nå jeg 🙂

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website