Prøv gartnerfavoritten Geranium ‘Rozanne’

Prøv gartnerfavoritten Geranium ‘Rozanne’

Prøv gartnerfavoritten Geranium ‘Rozanne’

Er du klar for iøynefallende blomstring fra nå og frem til frosten kommer håper jeg du har plantet storkenebben Geranium ‘Rozanne’. Da har du sikret deg en sprakende blåilla fargeklatt, som både tåler at du reiser på ferie og i perioder er opptatt med andre ting enn å pusle med plantene dine. Jeg bruker den mye, og senest i forrige uke plantet jeg ni stykker i mine egne plantekasser hjemme på verandaen. Der var det nemlig mye som har gått dukken i løpet av vinteren, og med en hektisk jobbeperiode har det virkelig vært vanskjøttet på hjemmefronten. Men nå altså – ny frisk med ‘Rozanne’.
‘Rozanne’ er en relativt ny hybrid som er en naturlig krysning av Geranium wallichianum ‘Buxtons Variety’ og Geranium himalayense. Heldig var Rozanne Waterer, som oppdaget den i hagen sin i 1989. Etter det har den nemlig både blitt kåret til årets staude i 2008 og vunnet flere andre priser – og det med god grunn!

Det som er så fint med ‘Rozanne’ er at den er en plante som alle kan få til å trives! Ikke stiller den krav om vanning og blir det mye regn så gjør det heller ingenting, så lenge den ikke blir direkte stående i vann. Ikke er den så nøye på det med sol og skygge heller og greier seg i alle typer jord. Leire, sandjord eller kompostjord – samme det. Surt eller basisk – er ikke så nøye på det. Ganske så ideell med andre ord. Den tåler en del kulde også og er herdig i alle fall til H4.

Plages du med rådyr og snegler? Det gjør ikke ‘Rozanne’ – frisk og fin brer den seg utover.
‘Rozanne’ er super i staudebedet og får du sansen kan du jo kante hele staudebedet med denne skjønningen. Da er du sikret blålilla blomstring usedvanlig lenge – og det helt uten at du behøver å knipe av visne blomster. Hvis den likevel blir stusselig utover sesongen kan du klippe den litt ned, og så vil den sette igang blomstringen igjen. Du kan bruke den i urner og kasser eller som bunndekker. Får den liten plass i staudebedet kan den også finne på å prøve seg på litt lett klartring 🙂
Vil du ha stauder som komplementerer den godt i farge, kan du jo for eksempel sette den sammen med aster og lavendel, slik jeg har gjort på hytta.

Storkenebbene er ikke alltid så lett å skille fra hverandre. Geranuim ‘Rozanne’ kjenner du igjen ved at den store blomsten gjerne blir hvitere inn mot midten. Ser du nærmere på bladene vil du se at de er litt spettete slik som her.

Rozanne’ – det er stauden sin det 🙂 Er du interessert i andre blå stauder kan du lese mer her.

 

 

 

1 Comment

  • Staude-Susi
    2. mars 2019 20:46 0Likes

    Også nydeleg saman med silkebygg! 🙂

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website