Glad i snegler? Da kan du satse på disse plantene

Glad i snegler? Da kan du satse på disse plantene

Glad i snegler? Da kan du satse på disse plantene

På hytta har jeg fått invasjon av denne bleke og storvokste slimprodusenten. Ikke like glupsk som brunsneglen, ettersom det bare er en variant av vanlig, svart skogsnegl, men du verden så spooky når den glir gjennom gresset på kvelden.
Her skal det imidlertid handle om brunsneglens matvaner. Det har seg nemlig slik at snegler har favorittmat, akkurat som oss. Når det er slutt på favorittmaten tar vi til takke med noe annet – det gjør brunsneglen også. Under får du tips om noen riktige sneglemagneter, som garantert vil gjøre at sneglene holder deg med selskap i sommer, hvis de finnes i nærheten.
Jeg legger ved bilder av brunsneglefavorittene slik at du kjenner igjen plantene. Du kjenner de sikkert fra før, men just in case 🙂
Sommerblomster
Det er kanskje litt trist når du har plantet ut sommerblomster og det bare er stilkene som står igjen. Dette er de sommerblomstene sneglende liker best.
Hvite margeritter er populært, men kultivaren ‘Maggy White får i større grad stå i fred

 

Tagetes/fløyelseblomst er favorittkost. Synd ettersom tagetes er med på å holde lusa unna

 

Stemor – elsket av både snegler og rådyr
Stauder
Det er mange stauder som stort sett får stå i fred, men staudene jeg har bilde av under er noen av de sneglene spiser først. Sneglene liker de saftige og unge skuddene, så det kan godt tenkes artene under likevel klarer seg godt når de har blitt veletablerte litt senere i sesongen.
Det er ikke bare brunsneglen som liker hosta – det gjør jeg også. Vakker bladplante som er et must…

 

Alle typer aster er i faresonen

 

Valmuer. både de orientalske og sibirvalmuen blir spist. Det samme gjelder lupiner som du ser bak i bildet

 

Alle arter iris er sneglemat

 

Nøkketunge trives der det er fuktig og det gjør sneglene også

 

Både høst- og vårfloks fortæres med god apetitt

 

Riddersporer – flotte, og populære blant sneglene. Foto: Opplysningskontoret for planter og blomster
Løker og knoller
Det kan være lurt å tenke på snegler også når du legger vårblomstrende løk og planter ut knollvekster.
Sommergeorginer er utsatte for snegleangrep

 

Påskelijer og andre liljer blir fort sneglemat
Urtebedet
Ifølge Bioforsk unngår sneglene aromatiske planter og kryddervekster. På tross av dette elsker sneglene basilikum og persille. Om den liker dill er litt usikkert.
Kjøkkenhagen
Er du så heldig å ha kjøkkenhage, kan det kanskje være greit å vite at sneglene er ekstra glade i potet,  jordbær, salat, selleri, erter, bønner og kålvekster.
Ugress
Kanskje er det en idé å roe ned lukingen litt? – Snegler er nemlig veldig glad i løvetann.

Dersom du ønsker å holde deg oppdatert om hvilke planter sneglene foretrekker, kan du trykke på linken til Bioforsk her. Der kan du også få tips om hvilke planter sneglene ikke er så glade i.
Ellers synes jeg det blir veldig feil å kalle brunsneglen for mordersnegl – det er jeg som er morderen. Jeg vet ikke hvor mange jeg kjører lukejernet gjennom i løpet av en arbeidsdag, men det kan bli mange. Kjenner du til andre sneglefavoritter kan du gjerne legge igjen et tips i kommentarfeltet. Det kan jo være lokale forskjeller…

 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website