Gullregn – fantastisk, farlig og nesten forbudt

Gullregn – fantastisk, farlig og nesten forbudt

Gullregn – fantastisk, farlig og nesten forbudt

Gullregn (Laburnum) blomstrer akkurat nå , og lite slår de lange, hengende rankene i gult.  Laburnum betyr leppe, og ser du nøye etter så ser du at hver enkelt blomst har en liten leppe, akkurat som hos erteblomstene. Rankene blir opptil 40 cm lange og hele treet er veldig lett gjenkjennelig.
Lett å se at dette er erteblomstfamilien. Bladene på bildet er thuja og ikke gullregn.
 Flotte trær som stiller få krav – de bare står der og blomstrer.
Det er ikke til å komme forbi at gullregn er utrolig vakker!
Det som er skummelt med gullregn er imidlertid at hele planten er giftig. Når treet er avblomstret kommer det ertebelger, som inneholder små erter som kan være veldig fristende å spise for små barn. Dessverre skal det ikke mer enn 3-4 erter til før det er fare for alvorlig forgiftning. Da snakker vi fråding, kvalme, oppkast og kramper – riktig ille. Heldigvis er det slik at ertene svir på tungen og ikke smaker godt, så det skal kanskje litt til før dette blir livretten. Likevel – kontakt lege eller Giftinformasjonen hvis du mistenker at barnet ditt har latt seg friste av gullregn.
Gullregn som vakkert bakteppe for staudebedet i Dronningparken
Det er et problem til når det gjelder gullregn – den sprer seg kraftig. Det er grunnen til at både vanlig gullregn (Laburnum anagyroides) og den forvekslingslike alpegullregnen (Laburnum alpinum) står på Artsdatabankens svarteliste. Ifølge  Klima- og miljødepartementet vil den ikke bare bli svartelistet, men også forbudt fra januar 2021.  Det betyr ikke at du må fjerne trær du allerede har, men det er absolutt på sin plass å tenke alternativt.

Nettopp derfor er det så fint at det finnes en super hybrid som både er lovlig, ikke så giftig og like fin. Hybridgullregn (Laburnum x watereri ‘Vossii’) er alternativet. Hybridgullregn er en blanding mellom vanlig gullregn og alpegullregn, og resultatet har blitt et nærmest sterilt tre. Selv om det blir få fristende erter er treet fortsatt giftig, så det er nok ikke et godt valg i barnehagen.
Hybridgullregn blir ikke fullt så høyt som de andre artene, bare ca 6-7 meter og det tar mange år før treet oppnår full høyde.  Hybridgullregn trives i sol til halvskygge, i veldrenert, dyp jord. Vanligvis er det ikke noe behov for beskjæring, men ønsker du å forme treet bør dette gjøres etter blomstring i juni. Prøv det hvis du har lyst på kaskader av gule blomster i på forsommeren.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website