Hærmygg – ikke gjør som mora mi sier!

Hærmygg – ikke gjør som mora mi sier!

Hærmygg – ikke gjør som mora mi sier!

Midt i det verste stresset før jul oppdaget jeg at det svirret friskt rundt chiliplanten jeg har på kjøkkenet. Et riktig prakteksemplar, dyrket frem fra frø for et par år siden.
Chiliplanten min tålte det meste, men ikke alt…
Å bruke all chilien har jeg for lengst gitt opp, for her snakker vi om storproduksjon av små, kruttsterke smaksbomber. Det eneste jeg har gjort er å vanne, gjødsle litt og gitt blomstene pollineringshjelp med en liten pensel om vinteren.
Men nå er det hele over, og grunnen er hærmygg, min mors velmente råd og min egen hjernedødhet.
De surrende insektene det var snakk om var altså hærmygg. De er dårlige til å fly og lever bare en ukes tid, men produserer mengder av egg og gjennomsiktige, bittesmå mark som gnager på planterøtter og døde plantedeler. Slik ser den ut…
Hærmygg (Sciaridae spp.)  Foto: Erling Fløistad NIBIO
Hærmygg er et kjent problem innenfor veksthusdyrking. Særlig er hærmygg et problem ved dyrking av julestjerne og julekaktus, og jeg har vel fått med en gratispassasjer når jeg kjøpte juleblomster. Ved profesjonell dyrking blir man kvitt hærmyggen ved å bruke nyttenematoder (små, ufarlige rundormer) som tar knekken på larvene, kombinert med limfeller. På grunn av resistensproblematikk finnes det ikke egnede sprøytemidler.
I forbifarten nevnte jeg hærmyggproblemet for min kjære mor og hun mente å ha et godt råd – en klunk eddik gjør susen. Snakk om å la seg lure! Jeg vet jo egentlig veldig godt at eddik er et velkjent og velbrukt ugressmiddel, som tar knekken på det meste. Gartner eller ikke gartner, man gjør jo som mor sier, selvsagt. I julemaset hørte jeg vel kanskje bare etter med et halvt øre, for hun blånekter nå på hun har snakket om ren eddik, og fremhever at hennes planter lever i beste velgående. Men altså, jeg helte en god klunk rett i jorda, og etter to dager var effekten åpenbar. Hengende blader og åpenbar mistrivsel gjorde at det ikke var noen tvil om sammenhengen. Jeg prøvde å skylle potte og jord under springen, men hadde ikke tid til å bytte jorda. Og nå – vel tilbake fra juleferie er det bare å slå fast – planten er steindød. Det positive er at det heller ikke er noen hærmygg.

Men hva skulle jeg gjort i stedet? Jo, sørget for at planten hadde det bra i utgangspunktet ved å begrense vanningen. Helst burde planten tørket ut mellom hver vanning og jeg burde tatt meg tid til å vanne fra skåla i stedet for rett i potta. Jeg burde også fjernet visne blader og annet dødt plantemateriale – da ville jeg kanskje ikke fått noen mygg i utgangspunktet.
Når problemet først var et faktum burde jeg gått på plantesenteret og kjøpt nyttenematoder, og hengt opp en liten limfelle slik at myggen satt i klisteret før den fikk lagt noen nye egg.
Om jeg absolutt skulle gripe til kjøkkenskapsremedier kunne jeg prøvd meg på å drysse litt bakepulver i potta – det har virket tidligere, uten at jeg aner hvorfor. Jeg kunne også blandet 1 ts salmiakk eller eddik i en liter vann og vannet litt med det. Da hadde det i alle fall vært håp om at chilien hadde overlevd. Konklusjonen er uansett at en klunk ren eddik i jorda er det samme som å  sende planten i den sikre død.
Vil du lese mer om hærmygg kan du gå inn i Plantevernleksikonet her.
Ellers godt nytt år – ikke lenge til vår 🙂

2 Comments

 • Gjertrud
  11. mars 2018 18:48 1Likes

  Om du tar en liten skål med eddik og Zalo og vann og setter ved siden av planten som er plaget av hærmygg. Mange hærmyg tiltrekkes av eddiklukten, men drukner på grunn av zaloen. Det er ikke tilstrekkelig alene til å bli kvitt myggene, men kan brukes i kombinasjon med for eksempel slike gule «fluepapir» og annet, som redusert vanning.

  • Hege Rønning
   12. mars 2018 12:44 0Likes

   Takk for tips 🙂

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website