Juli i hagen

Juli i hagen

Juli i hagen

Det er ferie, solen skinner og hytta er stort sett full av gjester og familie. Det er ikke så lett å få gjort det jeg burde i hagen, men jeg tar nå et lite sveip innimellom. Her får du mine tips til hva du kan pusle med, hvis tiltakslysten plutselig skulle komme.

  • Klipp ned visne stauder. Kanskje får du ny blomstring? Les mer om sommerklipp her.
  • Gi plen, blomsterbed, grønnsakshage og roser en ettergjødsling. Gjødselsbehovet varierer, men det du la ut i våres er sikkert omdannet nå. Senere på sommeren skal du være mer forsiktig. Du vil ikke ha full vekst frem mot høsten. Da skal plantene forberede seg på vinter. Hvis ikke risikerer du å få frostskader ettersom plantene ikke får tilstrekkelig tid til det som på fagspråket kalles avmodning. Og når jeg er inne på det med gjødsel. Jeg fyller store kasser med tang og lar det ligge ute. Kommer det godt med regn skylles saltet bort, hvis ikke spyler jeg tangen med hageslangen. Tangen legger jeg rundt plantene i grønnsakshagen. Det hindrer både fremspiring av ugress og gir fin gjødselseffekt.
  • Sommerblomstene må klippes, klippes og klippes. Fjern løpende alle visne blomster, slik at planten ikke går i frø. Skal du reise bort kan det være like greit å barbere hele planten, slik at du får ny blomstring når du er tilbake. Her skal du se det som har vært årets varp for meg. To billige begoniaer som har blomstret sammenhengende i vindusposten i hele sommer!

  • Beskjær rosene. Fjerner du visne blomster og kutter svake greiner vil mange av de remonterende rosene holde det gående til langt ut på høsten.
  •  Sørg for vanning hvis det ikke er vanningsforbud der du bor. Husk at det er bedre å vanne mye og ikke så ofte i stedet for å gå og småskvette hele tiden. Da søker røttene seg nedover og blir bedre i stand til å finne vann selv. Dette gjelder ikke planter i potter. De må du antagelig følge opp med litt vann nesten hver dag.
  • Ta en liten lukerunde. Da hindrer du at ugresset i så stor grad sprer seg og frør seg. Det er litt kjedelig, men trøst deg med at det blir så fint etterpå.
  • Hold utkikk etter skadedyr. Det er ikke så lurt å la bladlus og liljebiller overta hagen fullstendig. Tiltak som grønnsåpevann og manuell knusing kan gjøre nytten, eventuell hard spyling med hageslangen hvis du ikke orker å ta den store jobben.
  • Kant opp mellom bed og plen. Bruk en stikkspade, eller skjær med brødkniv – enkelt og greit. Er du interessert i å minimere jobben kan du lese om kantprofiler her.
    Ellers synes jeg du først og fremst skal nyte hagen din nå. Det gjør i alle fall jeg. Jeg prøver å lukke øynene for det ugjorte og lar humla stort sett suse. Bok, hengekøye, strandliv og late dager må til og så tar jeg heller et skippertak når det kommer en gråværsdag. Fortsatt god sommer!

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website