Hageorkide – en eksotisk skjønnhet

Hageorkide – en eksotisk skjønnhet

Hageorkide – en eksotisk skjønnhet

Sjelden, kanskje litt lunefull, men akk så vakker. Ikke så rart at man kan bli litt forelsket i denne eksotiske skjønnheten. Hageorkide (Cypripedium) er ikke bare for samlere, men også verdt å prøve for oss andre. Om du ikke har hørt om hageorkide før har du kanskje hørt om fruesko? Kjært barn har som kjent mange navn.

Jeg har vært på besøk I hagen til Borgny Mansås, og der vokser det nærmere 100 ulike hageorkideer. Mellom bispelue, bladliljer og juleroser titter de frem i alle størrelser. Noen roper på oppmerksomhet der de står oppblåste og flotte, mens andre gjemmer seg beskjedent i skyggen.
Cypripedium ‘Kentuckiense’
Hageorkideer er lett å kjenne igjen på grunn av den karakteristiske poseaktige leppen. Her faller insektene ned, og enkleste vei ut er gjennom et vindu på siden av leppen, der insektet strever seg forbi arroverflaten før den treffer pollenbærerne. Pollenet bringes så videre til neste plante der arret står klart. Dette er naturens geniale system for å sikre krysspollinering.
Cypripedium ‘Memoria Gerd Kohl’
– Mange tror at det er vanskelig å dyrke hageorkideer, men dette er en myte, forteller Borgny. De fleste er herdige til H6. Borgny dyrker sine i vanlig god hagejord og fyller gjerne på litt løvkompost høst og vår. – Dette er ikke noe hokus pokus. Jeg har sett hageorkideer vokse i grus også, forteller hun. Fruesko trives i vandrende skygge, men noen sorter klarer seg godt i full sol også. Her er det bare å prøve seg frem.
Cypripedium ‘Sebastian’ – elegant og skyggetålende.
Det eneste som virkelig er viktig for å lykkes, er at orkideene ikke får konkurranse fra andre planter med aggressive røtter. Rotsystemet er grunt og strekker seg utover, så samplanting med busker og trær er ingen god ide. Før plantene er godt etablert må også ugresset holdes unna.
Cypripedium ‘Flavum Alba’
Borgny gjødsler med Osmocote langtidsgjødsel tidlig om våren. Om høsten lar hun plantene visne helt ned. – Hvis jeg ønsker å dele plantene graver jeg opp hele rota om høsten og plantene løsner da lett fra hverandre, forteller Borgny.
Fruesko er dyre i innkjøp så plantebytte er et godt alternativ. Mange av plantene i denne hagen er importert fra Tyskland gjennom samleren og foredleren Michael Weinert, som Borgny samarbeider tett med.
Cypripedium parviflorum var. parviflorum. Denne småblomstrete skjønnheten kan vi finne i Alaska, Canada og deler av Nord-Amerika.
Ettersom det finnes så mange ulike krysninger blomstrer hageorkideene fra midten av mai til langt ut på sommeren.
Disse vakre kuriositetene har stor variasjon både i form og farge. Cypripedium ‘Ulla Silkens blir mellom 35 og 55 cm høy og er et blikkfang med sine store, hvite blomster. Selve leppen kan gå fra rosa mot dypere rødt.
Cypripedium ‘Ulla Silkens’
Den lille leopardmønstrede Cypripedium x alaskanum som du kan se på bildet under er liten, men utrolig  tøff.
Cypripedium x alaskanum er leopardmønstret og blir bare 10 cm høy
Cypripedium vokser vilt i mange deler av verden, men uvettig oppgraving for salg til hageentusiaster gjør mange sorter utrydningstruet.
Også i Norge finnes det viltvoksende orkideer og mest kjent er marisko (Cypripedium calceolus). Sorten er utrydningstruet og fredet og må få stå der den vokser. Det tar opp til 15 år før blomstene kommer og den lever i symbiose med sopp, så det er ingen grunn til å prøve å flytte på den.
Cypripedium ‘Pueblo’
Har du lyst til å anskaffe deg hageorkideer kan du ta kontakt med Borgny Mansås herDu kan også lære mer om dyrking av hageorkideer hvis du går inn på linken til Orkidespesialisten her.
Dette innlegget er basert på en artikkel jeg har skrevet i Norsk Hagetidend. Har du lyst til å lese andre artikler kan du for eksempel lese om Oldemors stauder her.

 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website