Første skritt fra drøm til virkelighet

Første skritt fra drøm til virkelighet

Første skritt fra drøm til virkelighet

Du har kanskje planer om å anlegge ny hage eller renovere det som ikke fungerer i din gamle? Her får du praktiske tips om hvordan du kan starte prosessen, slik at du kommer noen skritt nærmere målet. Det er med hageplanlegging som med mye annet – godt begynt er halvt fullendt…
Start med å innhente et kart/tegning som viser tomten din, med hus og andre bygninger inntegnet. Dette får du hos plan- og bygningsetaten i kommunen din. Ofte vil det være praktisk å ha tegningen i en målestokk på 1:100. Det betyr at 1 cm på tegningen er 100 cm i virkeligheten. Er det mindre arealer du skal gjøre om på kan du bruke 1:50. Så tegner du inn det som finnes i hagen pr. i dag. Dette vil si trær, hekker, busker, bed, bergknauser. Ta med deg et 25 meters målbånd ut i hagen og sørg for at det blir tegnet inn på riktig sted! Det gjelder i alle fall det du vil beholde eller er i tvil om, men er ikke like viktig for det du vet skal vekk.
Så kan du ta en kopi av tegningen du har laget og påføre det du ellers vet om hagen. Det kan for eksempel være lurt å markere hvor det er mye sol, hvor det er mye skygge, hvor blåser det, hvor bråker det og hvor er den beste utsikten. Tegn også inn nedgravde oljetanker, vannrør, kabler, høyspentledninger og andre uhumskheter som du helst ikke vil tulle med. Er det store helninger på tomten så marker dette også. Blir det trangt på tegningen så noter stikkord på et ark ved siden av. Eksempelvis: fint epletre som beholdes, null interesse for bærbuskene, dette er ruten rådyrene går, her legger jeg opp snøen om vinteren osv.
Når du har gjort dette har du fått organisert hodet ditt littegrann og vet hva du har å jobbe med.

Så lager du deg en liste over hvilke funksjoner og aktiviteter du nå skal legge til rette for. Du kommer antagelig ikke til å få til alt, men noter alt og sorter senere. Start med det praktiske (der har du meg). Dette kan være tørking av klær, oppbevaring av sykler og oppbevaring av hagemøbler om vinteren. Gjesteparkering, hurtiglufting av bikkja, oppbevaring av søppelkasser, gå tørrskodd til bilen osv…
Så fortsetter du listen med det som er lystbetonte funksjoner og aktiviteter. Dette kan være soling, grilling, fugletitting, ballspill, blomsterplukking, grønnsakdyrking  osv. Dette er personlig så du har sikkert en liste i hodet ditt allerede over hva du drømmer om å gjøre i hagen.
So far – so good!

Det neste du gjør er å lage deg en konkret ønskeliste for hagen basert på de aktivitetene som du har kommet frem til er viktige for deg. Det kan være flaggstang, veksthus, blomsterbed, epletre, spiseplass, trampoline, dukkestue, pergola, rosebue osv. Ikke vær for streng, men noter det du har lyst på. Du må tidsnok begynne å prioritere, men bare det å få det ned på papiret gjør det ryddigere i hodet.
Så kommer noe som gjerne er en nyttig øvelse, nemlig å finne ut hva du egentlig liker. Er du sånn at du lar deg rive med av glansede hagemagasiner og fancy hageprogrammer på TV? Alt er bedre enn det du har, men hva er det egentlig som er din smak? Da kan det være nyttig å lage seg en perm, der du setter inn det du kommer over av lekre hager og løsninger som appellerer til deg. Dette kan du bruke så lang tid på som du bare vil og er en del av den tankeprosessen du må gjennom. Når du senere blar i utklippene dine vil det antagelig avtegne seg et mønster. Frodig, vilt og naturlig? Stramt, japanskinspirert og rettlinjet? Fargesterkt eller avdempet?

Er du fortsatt i tvil om hva som er deg så prøv å analyser hvordan du har det inne. Husk at hagerommet skal bli en naturlig forlengelse av innerommet. Du har antagelig gjort en rekke valg allerede, både med tanke på hvordan boligen ser ut og hvordan du har det inne. Funkis, rokokkomøbler, naturmaterialer, chabby chick, klassisk elegant? Og hva med fargene? Har du et grå/hvitt hjem trenger du kanskje farger i hagen? Er det ellevilt inne kan det kanskje være deilig å roe litt ned ute. Eller føler du for mer av det samme? Igjen, dette er et personlig valg som ingen egentlig kan gjøre for deg.
Så er det et par ting til jeg vil du skal tenke gjennom og dette er en realitetssjekk. For det første må du tenke gjennom hvor mye penger du vil bruke på hagen. En god og gjennomtenkt hage vil medføre en verdistigning på eiendommen, men du skal være klar over at grunnarbeider, steinlegging osv. er dyrt. Det er faktisk ikke planter som koster – det er alt det andre. Hvor går grensen for hva du vil bruke av penger nå – og hva vil du bruke senere? Greit å vite hvis etablering av drømmehagen faktisk må gjøres i flere trinn. Du kan gjerne ha en plan for det hele, men gjør grunnarbeidene og det du setter i gang med skikkelig og utsett eventuelt resten.

Dernest må du vurdere hvor mye tid og krefter du faktisk er innstilt på å bruke på hagen. Ingen hage er vedlikeholdsfri, men jeg lover deg – de hagene du har bilde av i permen din ligger det mye arbeid bak! Ikke mal deg inn i et hjørne der hagen blir vanskelig å vedlikeholde fordi ambisjonsnivået ditt har vært for høyt.
Når du har gjennomført denne øvelsen, er du klar til å ta det neste skrittet, nemlig å planlegge de endringene som skal skje i hagen. Du kan gjøre det selv eller du kan få hjelp. Går du for det siste har du allerede spart deg mange kostnader ved at prosessen er godt påbegynt.
Lykke til – dette fikser du!
Har du lyst til å se hvordan eierne av en knøttliten hage med enkle grep fikk plass til det som var viktig for dem kan du lese mer her. Bildene i dette innlegget har jeg tatt i Appeltern forsøkshager i Holland.

2 Comments

 • Solveig
  1. mai 2019 22:16 0Likes

  Hei
  Ser i et tidligere innlegg at du har plenkanter fra Gartenprofil. Jeg finner ikke noe forhandler av disse. Har du et tips?

  • Hege Rønning
   6. mai 2019 12:04 0Likes

   Hei:-) Jeg kjøper Gartenprofil hos Ulefos. Sjekk ulefos.com. Mvh Hege

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website