Planlegger du å plante hekk til våren? Ta en titt i høst…

Planlegger du å plante hekk til våren? Ta en titt i høst…

Planlegger du å plante hekk til våren? Ta en titt i høst…

Noen hekker er vintergrønne, mens andre har dekorative blader som blir hengende på gjennom hele vinteren. Se etter farger, blomster, bær og blader – så har du et bedre beslutningsgrunnlag til våren. Det er jo faktisk ikke slik at det bare er vårblomstringen som teller når du skal ta stilling til hvilken hekk du skal velge. Jeg skal skrive et ordentlig innlegg om ulike hekker senere, men se deg rundt akkurat nå, så får du kanskje noen aha-opplevelser.
Jeg skal gi deg noen tips om hva du kan se etter…
Snøbær (Symphoricarps albus) ser du overalt nå…
Smell et bær eller flere – det er snart vinter…

 

Dette er en god og gammel hekkvariant og vi har vel alle poppet noen snøbær når vi har gått forbi. Fine bær, men vær obs – snøbærbusken setter mengder av rotskudd, og er ikke alltid like grei å ha kontroll på. Den greier seg til herdighetssone 7, tåler skygge og all slags jord. Kanskje ikke så rart at den har blitt populær.

Bøk (Fagus sylvatica)og agnbøk (Carpinus Betulus) er også lette å få øye på nå.
Visne blader som henger på hindrer innsyn

 

Dette er to hekkplanter som egentlig ikke har noe med hverandre å gjøre, og du ser lett forskjell hvis du tar en titt på bladene. Felles er at bladene blir hengende på gjennom vinteren, og begge er derfor et alternativ hvis du ønsker å skjerme deg for innsyn i vinterhalvåret også. Bøk er egentlig et kjempetre og bladene er bølgete og fine. Agnbøken derimot har tydelige bladnerver, så du kan jo teste om du klarer å se forskjell. Skal du ha hekk av disse kan det være mye penger å spare hvis du bestiller i løpet av vinteren. Begge leveres nemlig som barrotsplanter. Det betyr at de ikke står i potte, men plantes tidlig i jorda som en liten, sovende kvist uten jord. Begge har gjennomgående stamme og skal ikke toppes før de har nådd ønsket høyde.
Svartsurbær (Aronia melanocarpa) er en av mine store høstfavoritter.
En hekk for høst
Svartsurbær har vakre hvite blomster i juni, og du finner ikke hekk med finere høstfarge. I tillegg kommer det masse sorte, dekorative bær, som henger på lenge etter bladfall. Disse er elsket av fuglene, men du kan også lage aroniasaft eller gele. Full av antioksidanter, så finn deg en oppskrift og skynd deg ut og plukk.
Sorten ‘Moskva’  blir 2-2,5 meter høy, mens sorten ‘Hugin’ holder seg under meteren.
Se også etter den fargesprakende buskmuren (Dasiphora fruticosa) som lyser opp med blomster langt ut på høsten.
Gult, rosa, oransje eller hvitt?
Det finnes et vell av sorter og er du lei av den knallgule som var superpopulær på 70-tallet, så kan du jo gå for en lav hekk i sart rosa, varmt oransje eller delikat hvitt. Ingen andre hekkplanter kommer så sent i blomst som buskmuren…
Blankmispel og ulike spirea har også flotte høstfarger. Og ta for alle del en titt på de vintergrønne… Barlind, thuja og buksbom. Hver er fin til sitt bruk – men du må tenke gjennom hva som er viktig for deg. Thuja kan du forresten lese mer om her.
Min idealhekk skulle hatt blomster om våren, friskt bladverk gjennom sommeren, bær og flotte farger om høsten og i tillegg vært vintergrønn. Så dumt at det ikke finnes!

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website