Herding av planter

Herding av planter

Herding av planter

Trodde du også at sommeren kom i april i år? Så feil kan man altså ta! Våren er lunefull, og det er ikke uten grunn at det sies at man ikke skal plante ut de typiske sommerblomstene før etter 17. mai. Det er nemlig slett ikke sikkert at Kong Vinter takker for seg før det, selv om hagesentrene bugner av sommerblomster. Tusenfryd, stemor og juleroser tåler noen kalde netter, mens mange av de andre må du passe på nå.
Frosten kom plutselig krypende på…
Uansett, har du planter som kommer fra et inneklima og nå skal ut i frisk luft, er herding superviktig. Det gjelder både sommerblomster som kommer fra hagesenteret og planter du selv har sådd fra frø. Det er nemlig ikke bare frost som er en trussel for plantene, de må også tilvennes sol og vind. Skjøre stengler må få vaie i litt i mild bris før de utsettes for kraftige vindkast. Da får stengelen tid til å bygge seg opp til å tåle vindbevegelser uten å knekke. Planter som har stått inne må også få tid til å venne seg til stekende sol, hvis ikke vil bladverket ta skade. Plantene må rett og slett få anledning til å bygge opp den beskyttelsen som trengs for at de skal kunne ta vare på seg selv.
Vent med utplanting til faren for frost er over.
Herdingen innebærer i praksis at du må bære plantene ut og inn en ukes tid. Jo lengre jo bedre, men aldri rett ut på denne tiden av året.  Gjør det lett for deg selv og finn et brett som du setter plantene på. Selv bruker jeg, etter tips fra en kollega, skobrett fra IKEA til 29 kroner. Passe store og passe stive. Så finner jeg et sted som er lunt og skjermet for vind og direkte sol og lar brettet med planter stå der noen timer før de bæres inn igjen. Litt slitsomt, men tro meg – det er verdt det når det gjelder vekst og trivsel senere. Gir du planten en sjokkstart i kald jord på denne tiden, vil veksten stoppe opp. Det kan ta lang tid før den kommer i gang igjen, selv om planten ikke fryser i hjel.
Et alternativ hvis du ikke orker ut- og innbæring er at du legger over fiberduk om natten. Dette kan være helt nødvendig hvis du har plantet ut og værmeldingen melder om kalde netter. Sett opp noen pinner slik at duken ikke ligger rett på plantene og kryss fingre.
Trodde jeg skulle vanne litt og slik gikk det…
Har du ikke sådd noe selv ennå er det ikke for sent. Her kan du lese om hvordan du sår sommerblomster direkte på friland. Da slipper du å tenke på herding i alle fall…

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website