Når kastanjene blomstrer…

Når kastanjene blomstrer…

Når kastanjene blomstrer…

Absolutt alt kommer som et skudd nå i mai! Utenfor hos meg har hestekastanjene  (Aesculus hippocastanum) satt i gang for fullt. Dette er virkelig flotte allé-trær, men det som fascinerer meg er først og fremst selve blomsten. På store trær er de nesten vanskelige å få tak i, men har du muligheten så plukk med deg noen. De er rett og slett vakre i vasen.
Og nå skal du høre noe rart… Pollen er ifølge Marit Elizabeth Brønbech ved Naturhistorisk museum i Oslo rett og slett flyvende, mannlige kjønnsorganer. Hmmm – ikke rart mange er litt pollenallergiske. Ved hjelp av insektene fraktes pollenet til arret og dermed er befruktningen gjort. Det som er så spesielt hos hestekastanjen er at inni de hvite blomstene er det en gul prikk. Gult virker tiltrekkende på insekter, så dette er et flott sjekketriks. Men etter hvert vil du se at flere og flere av blomstene har fått rosa i stedet for gul prikk inni! Dette er rett og et signal til insektene om at blomsten allerede er pollinert, og at de kan gjøre bedre nytte for seg hos naboen. Snakk om effektiv statusoppdatering! Jeg blir helt fascinert…
Dessuten har jeg oppdaget at det finnes hestekastanje med røde blomster også, se bare her…

Den røde varianten av hestekastanje heter Aesculus x camea og er et spenstig alternativ til den vanlige hvite. Har du lyst til å ha hestekastanje i hagen skal du ha god plass, for dette blir digre, gamle trær. Kanskje best å nyte offentlige beplantninger hvis du bare har en vanlig hage, og så heller konsentrere deg om blomstringen om våren og de morsomme kastanjenøttene om høsten.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website