Hortensia – må bare ha det!

Hortensia – må bare ha det!

Hortensia – må bare ha det!

Hortensia (Hydrangea macrophylla) kommer i de vakreste farger og roper etter oppmerksomhet hva enten de står i potter eller er plantet ut i hagen. Litt lunefull og mystisk, men triksene for å lykkes får du her…
Vakker hortensia i Kragerø
Hortensia kan kjøpes nesten hele året, men det er i juli/august de fleste sortene kommer naturlig i blomst her hos oss. Ved hjelp av kunstig kjøling og driving er det likevel ikke noe problem for produsentene å sette i gang blomstringen midtvinters eller tidlig vår. Kjøper du den i potte og har tenkt å ha den innendørs, er det bare en ting du skal passe på, nemlig å aldri la den tørke ut. Hydrangea betyr nemlig vannfat – så selv navnet gir et kraftig hint om hvordan planten vil ha det. Eller, det er visst blank løgn – navnet henspeiler på fruktens form ifølge mine kilder, men hortensiafrukt? Det har i alle fall ikke jeg sett! Heldigvis vises det veldig tydelig på planten når den er tørst. Blomstene nærmest klapper sammen, og da er det om å gjøre å være kjapt ute med vannkanna. Innendørs pleier jeg å legge litt oasis i bunnen av potteskjuleren, noe som fungerer som et lite vannreservoar. I større, tette potter kan du legge et lag med lecagrus i bunnen. Pass likevel på at planten ikke blir stående i vann. Blomstringen innendørs varer ekstra lenge hvis du setter den lyst og kjølig.
Hydrangea macrophylla ‘Early Blue’ – helt rosa 🙂
Akkurat når det gjelder Hydrangea macrophylla er det en del navneforvirring. Noen utsalg kaller den stuehortensia og andre hagehortensia. Det kan være sortsforskjeller og det finnes mange hybrider, men jeg tror rett og slett det er pottestørrelsen, kombinert med salgstidspunktet som avgjør hva den kalles. Det vi gartnere kaller hagehortensia er noe helt annet, nemlig Hydrangea serrulata. Men siden stuehortensiaen også brukes i hagen er det kanskje ikke så rart at det blir litt forvirring. Jeg kaller den bare hortensia og da tror jeg de fleste skjønner hvilken jeg snakker om.
‘Bouquet Rose’ er en kjent sort, det samme er ‘Forever Pink’, Sortsnavnet oppgis likevel sjelden når hortensiaen selges – det er liksom bare hortensia. Den hortensiasorten jeg har hørt det foredles mest av i Norge er ‘Early Blue’. Det er den du sannsynligvis finner til salgs akkurat nå. Jeg har nettopp kjøpt to stykker og fant tilfeldigvis en merkepinne fra produsenten godt begravd i jorda, selv om planten var lysende rosa. Etter hvert har jeg tenkt å plante disse i jorda før høsten setter inn for fullt. I de mildeste sonene av landet er det  nemlig all grunn til å gjøre et forsøk på overvintring, ettersom hortensia regnes som herdig til H3/4. Dekker du planten til med litt løv og kompost tåler den frosten bedre. Hortensiaen blir da bare større og flottere for hvert år som går og blir en fin busk. Er det for kaldt der du bor kan du overvintre den i potte, gjerne i en tilnærmet frostfri bod eller garasje. Hortensia er nemlig avhengig av en kjølig periode for å komme i blomst, noe den ikke får hvis den bare er inne som stueplante.
Hagehortensiaen blomstrer til langt utover høsten.
Hortensia som skal plantes ut trives best i næringsrik og jevnt fuktig jord. Unngå at den blir stående rett i sola hele dagen, plasser den heller der det er lunt med litt vandrende skygge.
Du har sikkert hørt at hortensia kan skifte farge? Dette er riktig i alle fall for noen sorter. Er jorda sur blir blomstene blå – er jorda alkalisk blir de rosa. Vil du ha den blå må du derfor gjødsle godt med rododendrongjødsel eller aluminiumsulfatløsning, hvis du mot formodning har tilgang på det. Blomsterfargen bestemmes før planten kommer i knopp, så du kan ikke endre blomsterfargen i løpet av sesongen – kun planlegge for neste år. Har du kjøpt hvit hortensia vil den ikke skifte farge. Hortensiaen vil også endre litt farge i løpet av sesongen og det kan være stor forskjell på knopp og fullt utsprunget blomst.
Blått kan bli rosa hvis jorda ikke er sur nok .
Når det gjelder beskjæring dannes blomsterknoppene om høsten året før. Det er altså ingen grunn til å gi hortensiaen noen kraftig vårbeskjæring, da klipper du bare bort knoppene. Det er vel heller ikke noe stort behov for å beskjære denne skjønnheten, vi vil jo at den skal bli så stor og frodig som overhodet mulig. Den vil uansett ikke bli mer enn halvannen meter høy avhengig av sort, selv om den eser litt ut i bredden. Om våren klipper du derfor bare bort visne blomster og de greinene som er frostskadet eller har brukket. Husk at bladverket kommer sent på hortensia. Det er altså slett ikke sikkert at den er død selv om greinene bare står som noen brune pinner langt ut i mai.
Hvis du synes hortensia er vanskelig å få til skal du se etter sorten ‘Magical Four Season’. Den trenger ikke så mye vann og er også mer hardfør en den vanlige hortensiaen. Fargen går fra lys pastell til mer burgunder utover sesongen. Jeg har hatt en stor Magical i krukke i  på terrassen hjemme, der det er H4 i årevis. Det har gått helt fint, selv om den etter min mening er på langt nær så iøynefallende som for eksempel ‘Early Blue’.
Den magiske hagehortensiaen ‘Magical’ skifter farge gjennom sesongen.
Du får også kjøpt hortensia oppstammet. Utrolig dekorativ, men antagelig enda mer utsatt for frostskader. Jeg greide i alle fall ikke å overvintre min. Hortensia får du også kjøpt som snittblomst og de beholder fargen fint hvis du legger de til tørk.
Er du klar for mer hortensia kan du lese om klatrehortensia her, vierehortensia her og syrinhortensia her!
Knæsjblå hortensia er utvilsomt et blikkfang.

 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website