Høsting og oppbevaring av frø

Høsting og oppbevaring av frø

Høsting og oppbevaring av frø

I stedet for å kjøpe frø på hagesenteret eller på nettet kan du samle frø selv. Du kan samle frø fra egne planter, fra naboens planter eller du kan ellers knabbe med deg frø hvis du ser en fin plante. Det er ikke sikkert det blir vellykket, men prøv da vel! 
Her ser du noen frøkapsler jeg har sett når jeg har vært ute og reist. Vakre, ikke sant? Synd at jeg glemt hva det faktisk er…
For å øke mulighetene for at frøet spirer neste vår er det en forutsetning at frøet du høster er befruktet og modent. Det er altså ingen vits i å plukke med seg en frisk blomst og tro at den vil gi deg frø. Modne frø finner du i visne blomster! Normalt vil du kunne se at frøet er klart for høsting ved at kapsel og frø har skiftet farge fra grønt eller hvitt til brunt eller sort. Tenk deg forskjellen på frøfargen i et modent og umodent eple. Du ser det tydelig på disse bildene av allium, kattost og rødkvann.
Frø av allium

 

Frø av kattost

 

Frø av rødkvann
Frø bør høstes når det er tørt, gjerne tidlig på ettermiddagen, før duggfall. Hvis frøene høstes mens de er fuktige, kan de legges til tørk et par dager for eksempel på et kjøkkenpapir eller i et kaffefilter. Frø som er for fuktige vil ikke tåle oppbevaring. Noen hevder at frø med hell kan tørkes i stekeovn, men den sikreste metoden er rett og slett og la frøene tørke i vanlig romtemperatur.
Deretter bør frøene renses, slik at rester av kapselen, smådyr og annet rusk og rask fjernes. Dette kan gjøres ved hjelp av en grovmasket tesil eller ved å rulle de minste frøene ned langs et papir slik at rusket blir liggende igjen.
Legg frøene i hver sin konvolutt/eske og merk med navn, gjerne også med når og hvor frøene er samlet. Hvis du ikke vet navnet kan du lage en beskrivelse eller klistre på et bilde. Det er i alle fall en tabbe å stole på at du vil huske hvilken plante frøet har kommet fra når du skal så til våren.
Det er heller ikke lurt å satse på at du vil kjenne igjen planten når den har spirt – det er nemlig vanskeligere enn du tror. Har du likevel gått deg vill i merkingen kan du forsøke å kjenne igjen frø og spire ved hjelp av dette nettstedet: http://theseedsite.co.uk/ som har bilder av mer enn 800 ulike spirer. Alternativt kan du gjøre som jeg gjør når jeg finner en jakkelomme full av frø jeg hadde glemt at jeg hadde høstet – jeg sår til våren og ser hva som skjer.
Frøene oppbevares best i kjøleskapet eller i en kjølig bod. Putt de merkede konvoluttene i en isboks og du er klar for neste sesong. Vær likevel klar over at det kan ha skjedd krysspollinering, det vil si at den opprinnelige planten kan ha blitt befruktet av en plante med for eksempel andre fargeegenskaper. Du er derfor ikke garantert at dine nye planter vil bli fullstendig lik den planten du høstet fra, men det gjør jo bare det hele litt mer spennende.
Har du lyst til å prøve? Dette er sommerblomster det er lett å sanke frø av:
Ringblomst, blomkarse, puslingkrage, lobelia, stemor og erteblomster
Disse staudene er det også lett å sanke frø av:
Akeleie, ridderspore, revebjelle, og hagehjelm.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website