Høstklipping av stauder – ja eller nei?

Høstklipping av stauder – ja eller nei?

Høstklipping av stauder – ja eller nei?

Vi snakker midten av oktober og hageinteressen er vel sterkt nedgående for de fleste. Løvet fyker og bedene er vel ikke akkurat på det friskeste. Jeg får mange spørsmål om staudene skal klippes ned nå eller om dette helst bør gjøres om våren. I mitt hode er dette egentlig ikke et ja-nei-spørsmål, ettersom det er flere hensyn å ta.

Tar du en titt rundt i naturen så er det ingen som rydder og klipper og driver på. Vekster visner og kommer opp igjen like fine til våren. Det som er dødt råtner etter hvert og blir til ny jord. Hver plante blir da tilført det den trenger av næring. Dette gjelder også for stauder i hagen. Ideelt sett bør de få visne ned i fred, og det som ikke har forsvunnet til våren eller er skjemmende, kan eventuelt klippes ned da.
En annen fordel med å la staudene få stå i fred er at det som er vissent vil beskytte plantene mot barfrost. Staudene lager på en måte sitt eget hus som skjermer røttene.
I tillegg er mange stauder vakre om vinteren når de er dekket av frost og snø. Det kan gi spennende former og strukturer.

Dropper du høstklippen kan det også være med på å minske oppspiring av ugress tidlig om våren. Det som er vissent vil dekke jorda. Dermed kommer det ikke lys og luft til de frøene som ligger i det øverste jordlaget og er klare til å skyte fart.
Prydgress skal uansett ikke klippes om høsten ettersom du hule rørene vil fylles med vann. Da risikerer du at hele tuen råtner i løpet av vinteren. Prydgress kan du forresten lese mer om her. Jeg klipper heller ikke det som er vintergrønt.
Likevel er det grunner til at du kan vurdere å klippe ned om høsten, slik det for eksempel gjøres i botanisk hage på Tøyen. Det viktigste for mange er det rent estetiske. Har du et ryddig og rensket bed ser det rett og slett mer velstelt ut. Jobben blir også mindre til våren, og det ser greit ut med en gang snøen har forsvunnet. Nedklipping om høsten gir også mulighet for å luke litt, dele staudene og kanskje legge løk der det er plass.
Det er også lettere for krokus og tidlige løkvekster å spire om våren når de slipper å kjempe seg gjennom tykke lag med dødt plantemateriale.

Har du et snegleproblem kan det også være en fordel å ha det så ryddig som mulig i hagen. Jeg tror kanskje dette er en sannhet med modifikasjoner – de færreste hager er så sterile, heldigvis, at snegler og insekter ikke finner seg et gjemmested.
Som du skjønner er det flere hensyn å ta. I min egen hage på sommerhytta klipper jeg ned alt om høsten, bortsett fra prydgress og vintergrønt. Her vet jeg at plantene tåler det som måtte komme av vinterkulde. Jeg synes også det er mye hyggeligere å komme tilbake til blomstrende påskeliljer enn et kaos av planterester neste vår.
På terrassen hjemme gjør jeg det annerledes. Astilbe får for eksempel stå ettersom frøstandene er så fine. Andre stauder klipper jeg, men legger avklippet over røttene for beskyttelse og kompostering. Ingenting fjernes – jeg satser heller på en våropprydding.
Som du skjønner må du selv vurdere hva som er viktig for deg og hva plantene dine tåler. Er du i tvil så vent til våren.

 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website