Høstkrukker – på tide å friske opp litt

Høstkrukker – på tide å friske opp litt

Høstkrukker – på tide å friske opp litt

Begynner krukkene med sommerblomster å se litt pjuske ut nå? Det er ikke så mye som skal til for å friske opp. Hvis du synes det er meningsløst å bruke mye penger på planter om høsten, er det lurt å planlegge for dette allerede om våren. Velger du planter som har fint bladverk gjennom hele sesongen, kan du nøye deg med å bytte ut noe av det som er avblomstret. Et lite eksempel ser du her. Vissen spansk margeritt er røsket ut – lyng og pyntkål satt ned i stedet. Billig, men pent…
Calluna, som er den lyngplanten du ser her er flerårig – i motsetning til Erica som er ettårig. Blomstene sitter på gjennom hele vinteren hvis du passer på at den har det jevnt fuktig.
I utgangspunktet inneholder krukkene vanlig eføy og Dichondra ‘Silverfall’. Eføy kan overleve vinteren dersom det ikke blir for kaldt og den tørker ut, og den hengende, søvfargede dicondraen tåler litt høstfrost før den kreperer. Dette er gode basisplanter i sommerkrukkene, særlig hvis krukkene er høye. Ulike typer prydgress kan være en ypperlig basis i en krukkebeplanting.
Som ved krukkeplanting om sommeren gjelder det å sørge for god drenering, jevn fuktighet og næring i jorda. Skal du bytte ut alle pantene i krukken bør du bytte ut i alle fall deler av jorda før du planter høstplantene.
Det  er mye å velge mellom nå. Jeg legger ved noen bilder og forhåpentligvis finner du noe som passer hos deg. Plant en, plant mange eller bland flere 🙂
Hebe ‘Adersonii’ – nøysom, men trives best hvis den får sol og holdes jevnt fuktig,

 

Virginiaaster finnes blant annet i lilla, hvitt og rosa. Flott i høstkrukken eller i staudebedet.

 

Alpefiol  finnes i mange ulike farger og har et utrolig vakkert bladverk. Hvis du tar inn knollen når frosten kommer og lar den få en hvileperiode, kan du få nye blomster til våren.

 

Pyntekål passer godt sammen med lyng. Den tåler noe frost og beholder de flotte fargene lenge. Vann kun hvis det er veldig tørt, ellers kan bladene bli brune. Tørke er vel ikke akkurat noe stort problem her til lands, med mindre den står under tak.

 

Frilandskrysantemum finnes i mange farger og med ulik størrelse på blomstene. Hold den jevnt fuktig og knip av visne blomster etter hvert, så holder den seg pen i mange uker.
Her ser du noen fine høstkrukker jeg har kommet over den siste uka.
Calocephalus ‘Brownii’, alunrot og krysantemum

 

Lyng, pyntekål, purpursolhatt og aster
Jeg legger ved noen bilder fra Opplysningkontoret for planter og blomster slik at du får noen flere tips.
Høstkrukke med alpefiol, lyng og bregner Foto: OBP

 

Høstkrukke med sølvkrans og prydpaprika Foto: OBP

 

En hel gjeng med alpefiol Foto: OBP
Så sett i gang. Jeg håper vi fortsatt har lange kvelder under varmelampen foran oss før snøen kommer. Nyt høsten!
Har du lyst til å lese mer om planting i krukker kan du lese dette blogginnlegget.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website