Høstløv – fjerne eller la ligge?

Høstløv – fjerne eller la ligge?

Høstløv – fjerne eller la ligge?

Jeg har verdens beste løvblåser! Når jeg får den på ryggen en crispy høstdag blåses det så både kongler, barnåler, småstein og høstløv fyker rundt ørene. Jeg har også en mindre variant som jeg bruker til å suge opp løv – praktisk på terrasser og innelukkede steder. Men raking, det er ganske gørr, syns jeg. For ikke å snakke om å fylle det hele i søppelsekker og kjøre bort.
Spørsmålet blir derfor – er det egentlig noen vits i dette? Jeg mener – se deg rundt i naturen – løvet forsvinner jo helt av seg selv det! I løpet av vinteren vil mye av løvet brytes ned og komposteres. Mark, insekter og ulike sopper sørger for at næringsstoffene går tilbake til jorda, og dermed reduseres gjødslingsbehovet. Løvet kan være en super ressurs i hagen, som det er dumt å kjøre bort i hvert fall.
Og så er jo løvet vakkert der det ligger – i alle fall en stund.

Når det er sagt – store kaker med høstløv på plenen er ikke bra. Løvet kan danne tett lokk, og til våren tar det lang tid før iskakene av løv smelter. Dette kan gi skader på plenen og det vil vi jo ikke ha. Skader på plen kan du forresten lese mer om i dette blogginnlegget.
Et godt tips er derfor at du setter gressklipperen på høyeste klippehøyde, tar av eventuell gressoppsamler og rett og slett klipper over plenen med løv og det hele. Da vil du se at løvet blir til små biter, som komposteres lettere. Dette går greiest når løvet er relativt tørt. Har du robotklipper vil den gjøre jobben for deg, men husk å stille klippehøyden på max.

Løv kan også være et finfint dekke som beskytter tandre vekster mot barfrost og samtidig hindrer at ugress spirer tidlig på våren. Jeg raker derfor en god dose løv oppi rosebed og lar det også ligge et godt dekke i staudebedene. Det som ikke er borte til våren fjerner jeg da eller vender ned i jorda for videre kompostering. Jeg innrømmer at en kraftig høststorm nok kan blåse en del av løvet ut på plenen igjen, men sånn er det bare.
Løv bør uansett fjernes fra plattinger, balkonger, gangveier og inngangspartier. Det blir ganske så sleipt og glatt etter hvert og også fort gjort å dra med seg inn. I tillegg blir jo løvet til jord, og det vil du antagelig ikke ha akkurat der. Derfor fjerner jeg også løv der det er toppdekke av bark, flis eller dekorstein.
Men så var det sneglene da. Vi vet jo at de kan gjemme seg i løv og gress over vinteren så her må du ta en egen vurdering. Jeg tror at sneglene uansett vil finne et sted å gjemme seg og har vel egentlig ingen tro på at en hage skal være så ryddig og steril at vi har kontroll på alt som lever der.
Men vil du at hagen skal se tradisjonelt strøken ut og mangler et sted du kan la hageavfallet komposteres, har du ikke noe valg. Du må frem med raka eller løvblåseren. Lever løvet der det kan gjenvinnes, som for eksempel hos Oslokompost, så kommer det til nytte igjen.
Se på det hele som god trim og nyt høsten!.

 

 

 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website