Høstplanting – ja, det går :-)

Høstplanting – ja, det går :-)

Høstplanting – ja, det går :-)

Etter den knusktørre sommeren har det kanskje strøket med noen planter? Så fint da, at det nå er sommersalg hos hagesentrene slik at du kanskje kan gjøre et kupp. For det er nemlig i utgangspunktet ingenting i veien for å plante om høsten. Ifølge kalenderen er dagen i dag første høstdag, men det er masse fin hagetid igjen!
Kanskje mulig å få klemt inn en staude til 🙂
I tillegg til pris er det mange fordeler ved høstplanting. Litt høstregn gjør plantene godt og sparer deg for vanningsarbeid. Plantene får også ekstra tid til å etablere røtter, slik at de kommer hurtigere i gang om våren. Om høsten ser du dessuten lettere hvor du har ledig plass og hva som eventuelt ikke fungerer. Du kan jo samtidig benytte anledningen til å flytte på stauder og busker som ikke har optimal plassering.
Det er bare et par ting du skal huske på. Sjekk at plantene du kjøper faktisk har god kvalitet. Ta rotklumpen ut av potta og undersøk om røttene er friske. Ikke kjøp planter som er skadet av meldugg eller skadedyr. Litt bladfelling og gulning er naturlig om høsten, men er det næringsmangel eller sykdom syns jeg du skal ligge unna. Jeg liker heller ikke å kjøpe planter der jordoverflaten er dekket av levermose eller ugress, men det gjelder uansett når på året jeg handler. Er du i tvil så ta en prat med de ansatte på hagesenteret. Kanskje kan du få prutet på prisen om du er usikker på kvaliteten? Det prisavslaget som allerede ligger der bør jo være fordi det snart er sesongslutt og ikke fordi plantene er dårlige, eller hva…
Du har alle muligheter til å gjøre et høstkupp nå!
Jeg ville også droppet å plante vintergrønne busker og trær for sent om høsten. Ettersom blader og nåler blir hengende på gjennom vinteren er de avhengige av vanntilgang når vårsola steker. Er ikke røttene godt nok etablert risikerer du tørkedøden, som du kan lese mer om her. Men er det billig nok kan du selvsagt velge å ta sjansen…
Når du planter om høsten kan det dessuten være lurt å være litt forsiktig med gjødslingen. Ved gjødsling risikerer du nemlig at det kommer nytt bladverk og nye skudd, som ikke rekker å avmodne, det vil se forberede seg på vinteren. Ellers gjør du som vanlig – graver store nok hull, sørger for god jord og vanner.
Hvor sent om høsten du kan plante kommer an på hvor du bor og hvordan været blir, men er ikke plantene for sarte kan du faktisk plante helt frem til frosten kommer.
Og mens jeg er i gang – du vet vel hva det vil si å jordslå? Det betyr rett og slett at du flytter ting ut av potter og ned i jorda, litt sånn midlertidig. Eller at du graver ned hele potta. Jeg har alltid det jeg kaller et ‘ventebed’ der jeg putter planter som jeg ikke helt vet hvor jeg skal plassere. Der putter jeg også planter jeg har i krukker om sommeren, men som jeg er usikker på om overlever i krukke gjennom vinteren. Det er vel en viss fare for at ventebedet suppleres med noen høstkupp, tenker jeg.

 

 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website