På sensommeren ser det ofte litt trist ut i hagen. Mye har blomstret av og mange planter er allerede i ferd med å ta kvelden. Dette er også tiden da plantesykdommene for alvor gjør sitt inntog, eller i alle fall har kommet så langt at du legger merke til dem.
Hvis du har fått et melkehvitt, loddent belegg på plantene dine kan du gå ut ifra at det er snakk om meldugg. Slik ser det ut…

Meldugg er en sopp og det vi ser er soppsporer og sopptråder. Ved hjelp av sugehyfer trenger soppen ned i bladcellene, der den tar opp næring. I tillegg til at planten blir seende stygg ut vil belegget hindre fotosyntesen. Veksten på plantene dine vil også stagnere og det hele ser ganske uggent ut.

Meldugg er stort sett artsspesifikk. Dersom du har meldugg på en type plante så betyr det ikke at de andre plantene dine blir smittet. Hvis de blir angrepet så er det av en annen melduggart – og de er det mange av, dessverre.
For at melduggen skal trives vil den gjerne ha det fuktig. Selve spredningen av soppsporene skjer når det er varmt og tørt. På sensommeren har vi gjerne varme dager og påfølgende duggfall om natten, og da er det optimalt for melduggen.
Selv om melduggen ikke tar livet av plantene dine er den såpass skjemmende at det kan være greit å sette i gang tiltak når du oppdager den.
-
Det første du kan gjøre er å velge plantesorter som er motstandsdyktige mot meldugg. Spør i hagesenteret når du skal velge både stauder, roser og andre planter og be om råd.
-
Sørg for at plantene dine er sunne og friske slik at de lettere kan stå imot angrep både fra sykdom og skadedyr. Gjødsler du for eksempel for mye vil plantene vokse for fort og være dårlig rustet til å stå imot.
-
Fjern infiserte plantedeler så raskt du får øye på de og kast det i søpla – ikke i komposten.
-
Lag ditt eget heksebrygg. Dette er ikke et kjerringråd, men hentet fra Plantevernleksikonet utarbeidet av Nibio.
“Bladsprøyting med bakepulver (natrium bikarbonat), såpe (kalisåpe, grønnsåpe) og olje (vegetabilsk olje og mineralolje), enkeltvis eller i kombinasjon, er effektivt for å bekjempe milde mjøldoggangrep. Resultatet avhenger av tidlig behandling og godt dekke med sprøytevæske på bladverket.”

2 Comments
Kommenter