Hvordan komponerer du et vellykket staudebed

Hvordan komponerer du et vellykket staudebed

Hvordan komponerer du et vellykket staudebed

Noe av det morsomste jeg gjør er å anlegge staudebed. Samtidig vet jeg at det for mange er den helt store skrekken, ettersom det lett blir kaos og man ikke helt vet hvordan man skal gripe det an. Ettersom stauder, det vil si planter som kommer tilbake år etter år, er relativt dyre i innkjøp er det viktig å unngå bommerter. Her får du vite litt om hvordan jeg tenker.
Harmonisk sammenplanting fra Eden Project
Til inspirasjon – Eden Project i England
Når jeg skal velge planter er det flere elementer som er viktige:
 • Jeg ønsker at det skal være blomstring gjennom hele sesongen. Ingen stauder blomstrer fra vår til høst så det betyr at jeg må velge stauder som har ulik blomstringstid.
 • Jeg ønsker at plantene skal passe godt til omgivelsene. Det betyr at jeg tar hensyn til husets arkitektur. Skal det være romantisk, stramt, naturlig, steinbedsaktig og så videre.
 • Jeg tenker også på avstanden fra der man vanligvis oppholder seg og frem til bedet. Er bedet tett på sitteplassen kan jeg velge små planter, men er det lengre unna velger jeg kanskje noe som ruver mer og dermed synes godt på avstand.
 • Jeg tenker også på hvor mye arbeid jeg er villig til å legge ned. Skal bedet mer eller mindre klare seg selv eller kan jeg bruke planter som for eksempel må bindes opp, det vil si må støttes opp for ikke å knekke for vær og vind.
 • Jeg tenker mye på farger og tar hensyn både til husfarge og kundenes smak.  Noen liker skikkelige fargebomber i rødt og gult, mens andre vil ha det mere avdempet i sarte pasteller. Er det en idé å la bedet bare gå i hvitt eller vil det bli lekkert å ha alt i blåtoner, kanskje?
 • Bladenes form og farge er også viktig. Et vakkert bladverk gjør at planten kan ha stor prydverdi uavhengig av selve blomstringen.
 • For at plantene ikke skal skygge for hverandre plasserer jeg alltid de høyeste plantene bakerst og de laveste foran. Er bedet rundt plasserer jeg de høyeste inn mot midten. Ofte er det slik at de høyeste plantene kommer senest i blomst og da vil disse plantenes blader danne en fin bakgrunn for de mere tidligblomstrende som kommer foran.
 • For at de plantene jeg velger skal trives tar jeg alltid hensyn til solforholdene. En plante som vil ha full sol er det meningsløst å plassere i dyp skygge og omvendt.
 • Jeg tar også hensyn til om det er tørt eller fuktig der bedet ligger og velger planter ut ifra det. Ofte har det sammenheng med solforholdene, men det kan også være selve grunnforholdene som avgjør.
 • Jeg sjekker jordforholdene. De fleste stauder klarer seg godt i alminnelig god hagejord, men noen foretrekker sur jord eller veldig sandholdig jord. Jeg tar også hensyn til jorddybden. Tommelfingerregelen er at jo større planten er, jo større er rota og dermed kravet til jorddybde.
 • Jeg liker å plante flere like stauder sammen dersom de er små. Ofte gjentar jeg også de samme staudene flere steder i bedet. Dette er med på å gi et harmonisk uttrykk. Plantes det en og en staude kan det fort bli kaotisk.
Staudebed med romantisk preg
Syns du det høres ut som mye å passe på? Da tegner du bare en enkel skisse av bedet ditt med riktige mål. Noter deg sol- og jordforhold og så går du på hagesenteret. Jakten på den riktige stauden blir langt lettere hvis du vet at du for eksempel skal lete etter en solelskende, rosa staude på ca. 80 cm som blomstrer i august. Rasker du bare med deg det du impulsivt faller for der og da er sannsynligheten for at du har gjort en feilinvestering langt større.
Vil du vite mer? Les innleggene under Stauder

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website