Ikke så flott når man har fått flått

Ikke så flott når man har fått flått

Ikke så flott når man har fått flått

 

Er man først blogger så må man gi av seg selv, har jeg skjønt. Saken er den at jeg er livredd flått. Når unger og bikkjer opp gjennom årene har kommet hjem med flått, har jeg virkelig måttet kjempe med meg selv for å gi et troverdig inntrykk av at flottfjerning ikke er noe problem. Som gartner driver jeg stadig i buskaset og jeg har gode rutiner med å sjekke om det er noe som har bitt seg fast. Jeg undertrykker trangen til hysteria og drar den bare rett ut når den oppdages.
Men her i sommer var det altså en liten djevel som fikk sitte på et døgns tid før jeg oppdaget den. I og for seg ikke noe stress, ettersom det kun er to prosent av flåtten som er bærer av den farlige borreliabakterien. Men så etter to uker kom det en diger rød ring rundt bittet. På legevakta stilte de diagnosen, og dermed var det bare å begynne å knaske antibiotika. Familien påstår at jeg har klaget mye på vondt i leddene, i tillegg til at jeg har sneket meg unna hverdagens mer kjedelige oppgaver ved å påstå at jeg er veldig slapp. Nå, ca en uke inn i behandlingen innser jeg at jeg ikke feiler noen verdens ting, selv om ringen fortsatt er der og at jeg rett og slett er innbilt syk 🙂 Jeg har googlet mye og deler like godt litt flåttinfo til dere som styrer med hage.
Slik unngår du flått
– Bruk middelet Flåtta eller myggmiddel som inneholder stoffet DEET hvis du skal jobbe i hagen og det er flått der. Virkning ca 4 timer
– Kle på deg. Fra nå av blir det buksene nedi sokkene på meg (stilig) og langermet trøye

– Bruk gjerne lyse klær – da ser du flåtten og kan plukke den av klærne før den kryper innunder
– Dusj og sjekk hele kroppen etter at du har vært i et flåttområde
– Bytt klær etter at du har jobbet i hagen. Det tar litt tid før flåtten finner dine softspots
– Hold gresset kort der du skal skal sole deg og slappe av
Litt flåttfakta
Flåtten på nymfestadiet er farligst. Den har gjerne sugd blod på smågnagere, ekorn eller fugl, og det er disse som er bærere av bakterien. Flåtten er da bitteliten og ser slett ikke ut som den monsterflåtten som presenteres i pressen hver sommer.
– Rådyr har masse flått, men er ikke bærer av bakterien. Det ser ut til at infisert flått blir renset for bakterien hvis den i et senere stadium suger blod av rådyr. Likevel – er det mye rådyr i nærheten, så er det antagelig også mye flått.
– Les mer om flått her
Sykdommen
Selv om villbassen Monsen har vært veldig syk er det ingen grunn til panikk, hvis smitten blir oppdaget i tide. Ta det på alvor hvis du får rødt utslett, influensalignende symptomer, leddsmerter, hodepine osv. men det er ingen grunn til å fly til legen etter et alminnelig bitt. Selve sykdommen kan du lese mer om her.
Flåttbilder har dere sikkert sett mange ganger, men her kommer bildet av meg. Ikke så fint, men samma det.
Typisk symptom på smitte av borreliose
Og lærdommen er: Flått er ikke flott, men er vel både en hobby- og yrkesrisiko.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website