Import av plantemateriale – hva er lov?

Import av plantemateriale – hva er lov?

Import av plantemateriale – hva er lov?

Jeg er så glad i å reise! Deilig å få noen nye impulser, også når det gjelder hage. Ser jeg spennende planter hender det jeg får lyst til å knipe av en stikling eller putte noen frø i lomma, og ta med hjem. Men så kommer spørsmålet – er dette egentlig lovlig? Alle vet at det ikke er lov å ta med noe som har jord på seg, men hva med resten?

I utgangspunktet skal alle planter som innføres til Norge følges av et såkalt plantesunnhetssertifikat. Dette sertifikatet skal dokumentere at plantene er friske og uten skadedyr. Et slikt sertifikat må du også ha om du ønsker å ta med deg stiklinger, avleggere og greiner med bladverk.
Har du ikke tenkt å ta jobben med å skaffe et slikt sertifikat, kan du ta med dette, vel og merke hvis du har det i håndbagasjen:
– 5 potteplanter (stueplanter), unntatt de som er forbudsplanter
Husk at dette kun gjelder planter som er ment til innendørsbruk. Du har ikke lov å bruke disse plantene på terrassen eller i hagen. Dessuten er innførsel av stueplanter kun tillatt fra land som tilhører det geografiske Europa.
– 25 stk avskårne blomster
Litt pussig med en slik begrensing i antall, kanskje. Det begrenser seg vel selv når det skal med i håndbagasjen, men slik er det altså.
– 3 kg blomsterløk og blomsterknoller
– 50 porsjonspakninger av hagebruksfrø
– 10 kg frukt, bær og grønnsaker, unntatt poteter
Det er særlig potetcystenematode som er skummelt når det gjelder poteter. Den kan medføre enorme skader for bøndene og det vil i alle fall ikke jeg bidra til…
Dersom du er på flyttefot er det også dette du har lov til å ta med deg på flyttelasset. Det du eventuelt tar med deg inn til Norge må du bruke selv – å selge eller gi bort er forbudt.
Og så kommer det aller tristeste – det er faktisk totalforbud mot å importere frø som er hentet fra naturen eller ikke kjøpt i butikk. Ikke så rart kanskje når vi vet at enkelte planter kan få spre seg helt vilt og kan gjøre stor skade her hjemme. Kjøper du i butikk vil pakningene alltid være merket med botanisk navn og dermed lette å kontrollere. Så tøm alle lommer folkens og bli med på å bevare den friske naturen vi har i Norge.
Er du interessert i å lære mer kan du sjekke ut denne linken fra Mattilsynet. Der finner du også opplysninger om hvilke planter det er totalforbud mot å importere.
Har du lyst til å lese om hvordan du sanker frø kan du lese dette blogginnlegget.

 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website