Hjelp! Det kryr overalt!

Hjelp! Det kryr overalt!

Hjelp! Det kryr overalt!

Det kravler og kryper overalt. Ja, i år opplever jeg det som ekstra ille når det gjelder skadedyr. Hos meg er rosene fulle av lus, liljene er nesten oppspist av liljebiller og det er så mye rust på stokkrosene som det aldri har vært før. Den rekordvarme sommeren i fjor førte nok til tørkestressede og mottakelige planter. Samtidig ble det antagelig en formeringsbonanza for våre små venner (og uvenner) og gode forhold for sopp og virus.
Bladlusbonanza med maurvokter.
I stedet for å bruke kjemiske sprøytemidler kjører jeg på med grønnsåpevann og manuell knusing. Målet er ikke å få bort alle kryp, kun å holde skadedyrene under kontroll, slik at plantene ikke blir for mye skadet. Blader med sopp og virus blir fjernet og ellers tar jeg det ganske rolig- i alle fall i min private hage. Jeg må faktisk innrømme at jeg er ganske fascinert av insektene våre, særlig nå som jeg har lest den utrolig underholdende og lærerike boka ‘Insektenes planet’ av Anne Sverdrup-Thygeson. Boka finner du her.
Visste du at bladlusdamene praktiserer jomfrufødsel og faktisk er som en russisk matrusjkadukke? Hun bærer på små bladlushunner som selv allerede bærer på nye bladlusdamer! Ikke rart det blir liv og røre på rosebusken!. Først når det blir for trangt om plassen lager bladlushunnen noen nye damer med vinger, som kan fly over til neste busk og fortsette festen der. Mauren – som høster lusas søte avfallstoff honningdugg  og beskytter lusa mot marihøner og andre trusler – kan imidlertid finne på å klippe vingene av lusa for at de skal holde seg på plass i busken. Det kan derfor være et poeng å feste dobbeltsidig tape rundt luseutsatte trær for å begrense maurtilgangen og dermed øke antallet marihøner.
Jeg synes også det er fascinerende at saksedyr er så gode mødre. Hvert egg blir vasket og pusset med stoff som hemmer mugg og sopp, og saksedyrmamma henter mat og forer de små nymfene i begynnelsen. Og hvem visste vel at en bananflue har verdens lengste spermie – hele 6 cm lang!  Eller at bananflua, forutsatt at alle egg vokser opp vil gi 25 generasjoner og en septillion nye bananfluer i løpet av et år. Det vil gi en bananflueball som har større diameter enn avstanden fra jorda til sola! Det sier noe om hvor viktig næring insektene er for andre insekter, fugler og dyr. Og kanskje snart oss.
Insektlivet må av og til bare nytes.
Mitt poeng er: Bevar artsmangfoldet og fryd deg over insekter, edderkopper og biller. Velg planter som er så friske og robuste at de overlever diverse angrep. Da vil du få et enklere hageliv. Og orker du ikke hagearbeid, så slå deg ned i skyggen med en god bok, for eksempel ‘Insektenes planet’.
Blir det for mye for deg kan du lese om hva som skal til for å holde biller i sjakk her, og lusetriks får du her.
Gullbassen koser seg i rosene.

4 Comments

 • Tante Rose
  29. juni 2019 10:13 0Likes

  Det er kanskje noe vi lett glemmer, at det blir mindre og mindre insekter på jorda. Vi snakker om å mate bier og humler, men det er jo ikke bare det fuglene spiser.

  God helg!

  • Hege Rønning
   29. juni 2019 10:23 0Likes

   Sant! Og tenk på komposteringsjobben våre små hjelpere bidrar til. Sterile hager og død matjord er vel det siste vi vil ha, selv om lus og larver til tider er en stor utfordring 🙂

 • Fagertunhagen
  30. juni 2019 17:07 0Likes

  Hei.
  Så interessant det er det du skriver. Jeg fikk lyst til å lese boken også.
  Jeg har også ekstra mange lus og småkryp i år, men jeg nøyer meg med å klemme og spyle. Heldigvis er det flere marihøner enn det pleier også 🙂
  Ha en fin søndag
  Hilsen Gerd Ellen

  • Hege Rønning
   30. juni 2019 18:02 0Likes

   Takk for hyggelig tilbakemelding og fin søndag til deg også 🙂

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website