Dilla på japankirsebær!

Dilla på japankirsebær!

Dilla på japankirsebær!

Det er nå det skjer – japankirsebærtrærne eksploderer i rosa. Det er så man må stoppe helt opp og bare ta det inn. Blomstringen er kort og intens og et sikkert varsel om at nå nærmer sommeren seg.

 
Jeg har så dilla på japankirsebær (Prunus serrulata) at jeg faktisk tok turen til Japan for å overvære den utrolige blomstringen. Fikk med meg litt annet også heldigvis, bare så det er sagt.

Vurderer du å plante japankirsebær har du flere sorter å velge mellom. Den vanligste heter ‘Kanzan’. Blomstene på ‘Kanzan’ er store, rosa og fylte. Dessverre har blomstene ingen duft, men det ville kanskje ha blitt nesten for mye av det gode. Unge blader er bronsjefargede, men blir grønne etter hvert. Selve treet kan bli 7-8 meter høyt, og greinene peker oppover som en kvast på toppen. ‘Kanzan’ kan plantes for seg selv i hagen, eller kanskje som en lekker, vårblomstrende allé? Ønsker du å kjøpe ‘Kanzan’ må du regne med å betale litt over tusenlappen for et tre med stammehøyde på 110 cm, der selve trekrona kommer på toppen. Den tåler ikke all verdens kulde, men greier seg til herdighetssone H4.
Prunus serrulata ‘Kanzan’

 

Prunus serrulata ‘Kanzan’
I år har jeg kjøpt et lite ‘Kanzan’-tre og plantet i en kasse på verandaen. Tror vel ikke det vil bli verdens flotteste med såpass lite jordvolum, men jeg greide rett og slett ikke å la være. Så langt har jeg blitt belønnet med tre knipper med blomster. Ikke så imponerende kanskje, men det vil forhåpentligvis ta seg opp i årene som kommer.
Kanskje enda flottere er ‘Kiku-shidare-sakura’. Dette er et saktevoksende og mindre tre, med hengende greiner som kan nå nesten helt ned til bakken. Også hengekirsebær er podet på en stamme, så det er mulig å velge stammehøyde. Går du for en stammehøyde på 1,5 meter må du regne med å betale nesten to tusen kroner. Ikke billig, men du verden. Denne sorten er herdig til H5.
På bildet under kan du se et skikkelig japansk eksemplar og jeg har startet jakten på å finne et fint, norsk eksemplar jeg kan ta bilde av.

Også hybriden Accolade har vært mye brukt, men jeg finner den ikke i hagesentrene i år, uten at jeg vet hvorfor. Blomstene er i hvert fall sart rosa og halvfylte og treet blir ca 6 meter høyt med bred krone. Mulig at noen av de store prydkirsebærtrærne vi ser rundt i byen er nettopp Accolade.
Har du ikke så stor plass kan ‘Amanogawa’ være et godt alternativ.  Dette treet er nemlig søyleformet så det blir ikke så ruvende, selv om den fulle høyden kan bli fem meter. Blomstene er store, blekrosa og fylte og den kan plantes til H3.
Prunus serrulata ‘Amanogawa’

 

Prunus serrulata ‘Amanogawa’
Alle disse trærne vil gjerne ha det solrikt og foretrekker jevnt fuktig, men veldrenert jord. Jorda bør i tillegg være næringsrik og gjerne litt kalkholdig. Vær OBS dersom du vurderer å plante i nærheten av sjø eller vei – prydkirsebær er litt ømtålelige for salt.
Og har du ikke plass i hagen selv, så ta deg en titt rundt i byen. I Oslo er japankirsebær i hvert fall mye brukt og er på sitt vakreste akkurat nå.
Lurer du på herdighetssonen der du bor kan du sjekke det her. Dersom du vil lese mer om japanturen kan du lese artikkelen min i Norsk Hagetidend nr. 3 – 2018.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website