Allergisk mot juleblomster

Allergisk mot juleblomster

Allergisk mot juleblomster

Gartner og allergisk mot pollen – der har du meg. Ingen ideell kombinasjon akkurat, men det er utrolig hva et par sprøyter i baken i løpet av sesongen kan avhjelpe. Men nå er det altså snart jul og jeg er tett, det renner fra øynene og huden klør. Og jeg vet akkurat hva det skyldes, nemlig juleblomstene jeg ikke greier å motstå.
Hvilke planter man reagerer på er selvsagt individuelt, men her får du oversikt over de som regnes som verstingene, og la meg da starte med juletreet aller først. I mange år trodde jeg at jeg var veldig sliten i jula etter mye førjulsmas, men så viste det seg altså at det var juletreet som var problemet. Fullt av gammelt pollen, muggsopp og småkryp. I følge zoolog Rolf Terje Kroglund er det mellom 10 000 og 25 000 bittesmå insekter i de fleste naturlige trær. Om bare en brøkdel av edderkoppene, midden, og spretthalene våkner til live fra vinterdvalen, så kan det bli livlig. For å unngå å dra med for mye inn kan du spyle juletreet før du tar det i hus. Ganske styrete hvis treet har litt størrelse, men det vil hjelpe noe.
Selv om pollen og småkryp er borte vil det likevel være slik at de eteriske oljene som finnes i treet begynner å fordampe når treet kommer inn i stuevarrmen. Det dufter jul, men mange kan få en irritasjonsreaksjon som minner mistenkelig om allergi, også på grunn av dette. Og da er man i grunnen like langt. Går du likevel for tradisjonelt juletre er edelgran mer allergivennlig enn vanlig gran og furu, og lukter heller ikke like mye.
Mange går for juletre i plast, og det finnes etter hvert et stort utvalg. Likevel vet vi at plast på avveie på ingen måte er bra for naturen. Ifølge Fremtiden i våre hender bør vi velge et tre laget av PE-plast i stedet for PVC. For å bli mykt må nemlig PVC tilsettes kjemiske mykgjørere, blant annet ftalater, som ikke er bra for miljøet. Spør før du kjøper, men det kan vel også være lurt å tenke på hva man pakker inn og putter under treet, hvis man vil unngå plast.
Jeg sanker inn store, fine greiner av bjørk og pynter de i stedet. Lite pollen. begrenset med småkryp og ingen duft. Setter du greinene i vann vil de i tillegg begynne å spire etter hvert, og du får et fint grønnflor i januar. Driving av kvist kan du for øvrig lese mer om her.
Pynt en kvist og det blir jul uten tre…
Den juleblomsten de aller fleste allergikere reagerer mest på er julestjernen (Euphorbia pulcerrima).
Julestjerne og allergi er ingen god kombinasjon.
Den hvite melkesaften som finnes i hele planten inneholder slimhinne- og hudirriterende stoffer. Det hjelper altså ikke å knipe av de små, gule blomstene slik mange tror. Ettersom julestjernen finnes absolutt overalt i desember er den ikke helt lett å unngå. Men unngå i hvert fall å ta på den, særlig hvis du plages med atopisk eksem. Har du ikke problemer med julestjerne kan du lese mer om den i dette blogginnlegget.
Mange reagerer også på juleglede (Begonia x cheimantha), en juleblomst du kan lese mer om her. Jeg er uskikker på hva det skyldes, men Norges Astma- og Allergiforbund er entydig – juleglede kan gi luftveisproblemer for allergikere.
Juleglede – vær OBS hvis du er allergiker.
Svibler har jeg skrevet om her, og de må jeg bare ha nå i førjulstiden. Jeg har en sterk mistanke om at disse er nok grunnen til at jeg nå må tygge Zyrtec. Det at selve løken er noe giftig er nok ikke hovedproblemet . det er nok heller den sterke duften. Det samme gjelder amaryllis – en sann plage for mange allergikere.
Duftende svibler – ikke så bra for allergikere.
Ønsker du å ta hensyn til allergikere kan du satse på duftsvake blomster som asalea, alpefiol, ildtopp og julekaktus. Eføy, kristorn og duftsvake orkideer går også greit. Avskårne roser trigger mindre allergi enn for eksempel tulipaner, og kan være et godt valg når bordet skal pyntes.
Orkideer og roser er allergivennlige…
For mitt vedkommende vet jeg at bikkjer, støv, peisfyring og alt det andre som følger med en folksom julefeiring på hytta vil føre til kløe og rennende øyne. Så da er det bare å ta seg ei pille og komme seg ut i frisk luft.
Ha en fin og allergivennlig jul!

Mer du lurer på om allergi? Da kan du klikke her.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website