Julestjerne – på tide å invitere den inn?

Julestjerne – på tide å invitere den inn?

Julestjerne – på tide å invitere den inn?

Vi nordmenn er helt gale etter juleblomster, og sist jeg sjekket lå salget av juleblomster på omkring åtte millioner! Julestjerne (Euphorbia pulcherimma) er vel den aller mest vanlige, og jeg tenkte derfor å dele noen tips.
Da jeg gikk på gartnerskolen produserte vi julestjerner på denne tiden, og det var mye å passe på. Juletjerner har lett for å få infeksjoner, så veksthuset måtte være helt rent. Vi blandet inn mye perlite i jorda for at denne skulle bli luftig og fin, og vannet vi for mye var det helt krise. Så var det topping  for å få buskete, fine planter, men fingret man på selve vekstpunktet ble hele planten deformert.
Julestjernen er en såkalt kortdagsplante, og forholdet mellom daglengde og temperatur er helt avgjørende for å få frem den fine fargen. Den trenger 14 timers fullstendig mørke for å utvikle blomster, og det er jo litt tabbe hvis dette ikke skjer til riktig tid. De fargede bladene er egentlig høyblader, mens blomstene er de små, gulgrønne knappene i midten.
Derfor all ære til de mange norske julestjerneprodusentene som ikke bare produserer mange millioner planter, men som også sørger for at vi får nye varianter. Noen er lave, andre høye og de aller kuleste er de som er oppstammet.
Julestjernen finnes i mange ulike størrelser. Foto: OBP
Julestjernen kommer heller ikke bare i rødt, men produseres også i rosa, hvitt og krem.
Julestjerne og epler sammen er en dårlig ide på grunn av etylen, men ser fint ut på bilde. Foto: OBP
Da jeg skulle kjøpe julestjerne i år, falt jeg for den lilla du kan se på bildet under. Fargen kom, ifølge selgeren, av at julestjernen er vannet med svært surt vann. Da skifter den farge, på samme måte som hortensia skifter fra rosa til blått når den står i surt jordsmonn. Etter litt flere undersøkelser er det bare å konkludere med at det er bare vås. Dette er rett og slett en hvit julestjerne som er sprayet. Men, samme det – jeg liker den 🙂
Så sto de der og fristet da 🙂

 

Denne fikk bli med hjem – så fornøyd!
Julestjernen kommer fra Mexico og Guatemala, og har du reist i varmere strøk ser du den gjerne som en flere meter høy eviggrønn busk. I legenden om julestjernen fortelles det om den fattige meksikanske piken Pepita, som ville gi en gave til Jesusbarnet i kirken på julaften. Hun plukket noen stusselige grønne blomster i veikanten og la foran bildet av Jesusbarnet. Da slo bladene ut i strålende røde, stjerneformede bladrosetter. Gaven var nemlig gitt av kjærlighet. Siden da har meksikanerne kalt julestjernen Den hellige natts blomst. Litt rørende, synes jeg.
Men så over til det praktiske:
– Julestjernen tåler ikke kulde og trekk, så kjøp ikke planter som har stått utendørs selv om de er billige.
– Se etter at den ikke har begynt å miste blader, men generelt ser struttende frisk ut.
– Sørg for at den er pakket godt inn før du tar den med deg ut og hjem.
Når du kommer hjem steller du den slik:
– Julestjernen liker seg best mellom 18-22 grader så tenk litt på hvor du plasserer den.
– Julestjernen trives best der det er lyst.
– Ikke vann for mye, men hold jorda jevnt fuktig. Vann på skåla og hell av det vannet som ikke er sugd opp i løpet av noen minutter.
– Du trenger ikke å gjødsle i vinterperioden.
– Juletreet utskiller modninghormonet etylen, og det kan påvirke julestjernen negativt.
Du har kanskje hørt at julestjernen er giftig? Da kan jeg berolige deg med at det ikke stemmer. Likevel er det mange som kan få en allergisk reaksjon og oppleve at plantesaften kan være slimhinne- og hudirriterende.
De fleste kaster ut julestjernen når julen er over og det gjør også jeg. Hvis du ønsker å beholde den vil den bli en frodig grønnplante, men du kan ikke forvente at den får tilbake de fargerike bladene. Da må du i så fall tenke på det jeg skrev om øverst, nemlig at planten er avhengig av mange timer med totalt mørke for å lage nye, fargerike høyblader. Med mindre du heter Pepita, da 🙂

 

 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website