Herr Kakerlakk

Herr Kakerlakk

Herr Kakerlakk

Det som er så fantastisk med plante- og dyreliv er at det er så utrolig mye å lære! Av og til lærer jeg ting ‘the hard way’, og det er vel en del lærdom jeg strengt tatt kunne vært foruten. Starten på denne historien går en tid tilbake, og uten å utbrodere kan jeg fortelle at det hadde noe med Australiaopphold, overnattingsbesøk og kakerlakker å gjøre. Veldig lite hyggelig og jeg var i en periode rammet av det min datter kalte kakerlakkpsyken. Ingenting kom inn i huset fra utlandet uten minst en uke i fryseboksen, og når jeg var på reise ble kofferten oppbevart i badekaret. Men nok om det. Her om dagen kom jeg inn på hytta og hva sitter på veggen – jo denne karen her!

Panikken var til å ta og føle på og i løpet av et mikrosekund så jeg for meg reisebagen til alle de som har vært innom her på hytta i løpet av sommeren. Pokker! Den lille rakkeren ble umiddelbart fanget i et glass og avfotografert. Dette var sent på kvelden og nærmeste skadedyrfirma ble nærmest teppebombet med foto og mail gjennom natten. Jeg kan mine insekter og dette så ikke bra ut.
Så kom svaret tidlig neste morgen. -Ta det med ro, fru Rønning. De har rett i at dette er en kakerlakk, men etter å ha sett på de mange bildene De har sendt, kan vi informere om at det etter all sannsynlighet er en markkakerlakk.

Ja, vel – markkakerlakk – hva i huleste er det? Mye googling senere er jeg beroliget. Det finnes faktisk en helt grei og alminnelig norsk kakerlakk (Ectobius lapponicus), som verken gjør skade eller trives spesielt godt innendørs. En helt harmløs kakerlakk som forviller seg inn og som antagelig også forviller seg ut. Lysebrun, med mørke flekker og flink til å fly. Den lever av organisk materiale. planter og mindre dyr og er derfor med på den store komposteringsdugnaden, sammen med de andre insektene. Vanlig fra Lindesnes til Nordkapp og foreslått utnevnt til Norges nasjonalkakerlakk. Rart jeg ikke har lagt merke til den før, faktisk!
Og som et lite apropos. Det er nok ikke riktig at kakerlakker kan overleve alt, inklusive atomangrep. Denne tålte ikke en gang en dag i et glass før den var steindau. Og hvis det er noen som leser dette innlegget som mener at det er noe annet enn en naturlig, norsk markkakerlakk – vær så snill – ikke legg igjen en kommentar!
Er du interessert i insekter kan du lese mer her.

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website