Kålmark i kjøkkenhagen – stønn!

Kålmark i kjøkkenhagen – stønn!

Kålmark i kjøkkenhagen – stønn!

Jeg har fått storinnrykk av kålmark i kjøkkenhagen og er nok ikke alene om det. Nesten uansett hva du dyrker, så må du regne med at du ikke er den eneste som er interessert i avlingen. Jeg dyrker i pallekarm, noe du kan lese mer om her.  Til sammen har jeg åtte doble karmer, og det er stort sett en fryd å høste salat, reddiker, squash og alt det andre som nå er spiseklart.  Ettersom jeg dyrker økologisk og dermed ikke sprøyter, må jeg følge ekstra godt med og sette inn andre tiltak så snart jeg får ubudne gjester.

 

Jeg elsker å bruke grønnkål og svartkål i matlagingen, men trenger virkelig ikke det ekstra proteintilskuddet larvene utgjør. I fjor var kålmøll et stort problem mange steder i  landet, også hos meg. Jeg kunne bare dra hånden over kålvekstene så fløy de opp i store mengder. I år er det altså larvene til kålsommerfuglen som herjer, men jeg lover – de skal møte motstand.
Hadde jeg vært smart hadde jeg dekket kassene med finmasket fiberduk tidlig i sesongen og unngått både rådyrgnafs og egglegging. Jeg syns likevel det er så hyggelig å se urtene og grønnsakene at jeg rett og slett dropper hele nettet. Og det er da det skjer, kålsommerfuglen kommer flygende og legger egg.
Jeg har lest at en måte å unngå kålmark på er å plante kålen gjemt blant andre vekster og rett og slett håpe at den ikke blir oppdaget. Det tror jeg at jeg skal prøve neste år.
Stor kålsommerfugl. Foto: E. Fløistad
På bildet ser du Stor kålsommerfugl, men kålmark er en fellesbetegnelse på larvene til alle kålsommerfulger. Sommerfuglen ser jo i og for seg hyggelig ut, men larvene er ikke hyggelige. Ikke bare spiser de kålen ren, men de etterlater seg ekskrementer som gjør at det hele blir ganske uappetittlig.

Heldigvis har kålmarken mange naturlige fiender og snyltevepsen er en av dem. Snyltevepsen legger egg inni larven, som spiser opp larven innenfra. Ekkelt, men effektivt.
Jeg har ikke tid til å vente på at det eventuelt skal innfinne seg noen snylteveps, så jeg tyr rett og slett til den gode, gamle metoden – jeg plukker larver.  Når larvene er små sitter de klumpvis, og da klipper jeg av hele kålbladet og hiver det i søpla. Når larvene blir større sprer de seg rundt, og da må de håndplukkes. Lurer på om dette er noe det er mulig å få ungene til å se på som en sport? Hvem plukker flest larver – litt usikker…

I tillegg vet jeg at fuglene elsker kålmark, så jeg har gått til innkjøp av fuglemater som jeg har plassert rett ved kjøkkenhagen. Satser på at småfuglene og jeg sammen skal få kontroll over problemet i løpet av kort tid.
Er du interessert i å lese mer om kålmark anbefaler jeg denne siden utarbeidet av Nibio. Der kan du også lese om andre skadedyr som kan være et problem i kjøkkenhagen.

 

 

4 Comments

 • Anonym
  9. juli 2017 21:01 1Likes

  Skjønner ikke hvordan fotografen får disse ekle krypene til å se så delikate ut, Æsj.

  • Hege Rønning
   11. juli 2017 19:39 0Likes

   Hihi – jeg tar det som et kompliment. Synes det er skikkelig ekkelt jeg også!

 • Anonym
  11. juli 2017 19:35 0Likes

  Så flotte bilder! ?

  • Hege Rønning
   11. juli 2017 19:40 0Likes

   Tusen takk 🙂

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website