Kjøkkenhage for dummies

Kjøkkenhage for dummies

Kjøkkenhage for dummies

Man skulle kanskje tro at enhver gartner har full kontroll på grønnsaksdyrking? Det kan jeg avkrefte her og nå! Men jeg satser på å bli bonde i mitt neste liv, og de siste årene har jeg  dyrket mye forskjellig og lært ‘The hard way’. Her får du noen kjappe tips om hva du kan dyrke hvis du ikke har særlig tid til å følge opp eller ikke har så grønne fingre…

Min kjøkkenhage er på hytta og består av åtte doble pallekarmer. Hvordan du kan bygge en slik kjøkkenhage kan du lese om her. Jeg synes det er supergøy å prøve ut nye ting i kjøkkenhagen, men ettersom jeg bare er på hytta innimellom er det noen utfordringer. Jeg er avhengig av at det kommer litt regn i ny og ne ellers blir det fort litt krise. Jeg setter en timer på sprederen når ting er nysådd, men ellers må mine urter og grønnsaker klare seg selv. Men det er altså ikke til å komme forbi, skal du få saftige, fine grønnsaker så må det vann til. Du må også ha god og næringsrik jord og sørge for å gjødsle et par ganger gjennom sesongen.

Jeg bruker ikke sprøytemidler og beskytter heller ikke plantene med agrylnett. Jeg vil rett og slett at det skal være miljøvennlig og se hyggelig ut. Hovedproblemet da er skadedyr. For to år siden ble all grønnkålen snauspist av kålmark og jeg droppet derfor kålvekster i fjor. I år derimot våget jeg meg på helt alminnelig hodekål og resultatet var rett og slett begredelig. Av tolv opprinnelig friske og fine hoder var det bare ett som til slutt var verd å spise. Full sneglefest tydeligvis, og det var mange lag med kålblader som måtte bort før jeg nærmet meg en kjerne som i det hele tatt så spiselig ut. Grønnkålen derimot ble kjempefin, men det var vel antagelig bare flaks at den ikke ble oppdaget av diverse flygende insekter. Gulrotdyrkningen har også gått så som så, noe du kan lese om her. Konklusjonen er vel rett og slett at hvis du ikke vil dyrke under duk kan du like gjerne droppe kålvekster og gulrot.

Poteter går greit, men å bruke en hel karm for å få noen never poteter er rett og slett ikke min greie. Husk å bruke godkjente settepoteter hvis du skal dyrke potet, ikke butikkjøpte. Da kan du spre nematoder som kan føre til full krise for potetbøndene!
Jeg har derfor kommet frem til at jeg vil bruke mine pallekarmer på ting som er greie å få til. Det meste skal kunne spises gjennom sommeren, noe skal være flerårig og en karm skal få være til utprøving av nye godsaker. Kanskje du kan ha nytte av min lille liste når du skal planlegge neste års avling. For moro – det er det!
Jeg har to karmer fulle av urter. De kan jeg bruke gjennom hele sesongen og jeg har aldri hatt noe skadedyrtrøbbel med urtene. Jeg tar heller ikke hensyn til vekstskifte i disse kassene, noe du kan lese mer om her. Av flerårige har jeg gressløk, kinesisk gressløk, timian, oregano, bladpersille, salvie, ruccola og estragon. Hvert, år fyller jeg på med ulike basilikum, vanlig persille, rosmarin og dill. Enten sår jeg eller så planter jeg ut rester fra urter jeg har brukt i matlagingen og det går helt fint. Et lite tips: Ikke begå den tabben å plante mynte. Makan til spredning skal man lete lenge etter og det er jo grenser for hvor mange mojitos man kan drikke. Jeg luker nå på tredje året og den dukker opp igjen og igjen!

En karm går med til jordskokk, min desiderte yndligsknoll. Jordskokken er grei å ha med å gjøre, kan høstes hele året og har fine, gule høstblomster. Men det skal også sies som sant er – jordskokken kan være vanskelig å bli kvitt hvis den først er plantet. Du må også ta hensyn til at stengel med blomst fort blir et par meter høy, så tenk på plasseringen. Dyrking av jordskokk kan du lese mer om her.

Så har jeg en karm med ulike salater. Jeg sår ikke den første salaten selv, men kjøper småplanter. Salaten spiser jeg opp løpende og sår deretter flere ganger i løpet av sesongen. I samme karm sår jeg et par rader reddiker. Enkelt og greit i alle fall hvis det kommer nok regn.

Jeg har også en karm med jordbær. Det blir ikke allverdens ut av det, men besøkende unger synes det er stas å plukke selv i sesongen. Kjenner at denne karmen kanskje skal brukes til noe annet etter hvert. Tror kanskje jeg skal satse på løk, selv om mine tidligere forsøk på purre har resultert i noe som minnet mer om vårløk. Hvitløk derimot går fint – høster av selve løkgresset gjennom hele sesongen.
Jeg bruker også en av karmene til belgvekster. Supert i salater og lett å lykkes med. Hva jeg sår varierer litt fra år til år. Denne gangen var det sukkererter, og vi har knasket store mengder gjennom hele sommeren. Litt strev med å finne gode oppbindingsløsninger, men det er verdt innsatsen. Innimellom dukker det opp ringblomster som har selvsådd seg og som er fullt spiselige.

Jeg kan også anbefale squash. Med mindre du er utrolig glad i moussaka greier du deg lenge med et par planter, for den gir stor avling om den trives. Den kan wokes, skjæres med ostehøvel og brukes rå i salat, inngå i ratatouille – nam! Og noen tomatplanter må man nesten ha. Tre ulike sorter i år – alle kom tytende ut av mitt lille pallekarmveksthus, som du kan lese mer om her.
Håper du fikk noen tips. Har du egne erfaringer om lettdyrkede urter eller grønnsaker så kom gjerne med innspill i kommentarfeltet. God høsting!

 

 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website