Blomstrende klematis

Blomstrende klematis

Blomstrende klematis

Du har kanskje klematis i hagen din og nyter blomstringen akkurat nå? Eller er klematisen din bar nederst og blomstrer i toppen, kun til glede for naboen. Da skal du allerede nå tenke litt på det med beskjæring. Med riktig beskjæring får du optimal vekst, fint bladverk og blomster i den høyden du har glede av dem.
Clematis ‘Star of India’
Når jeg er rundt i hagene til mine kunder tidlig om våren er det beskjæring som er i fokus. Mitt mareritt er klematis med tørre stilker i et eneste virvar!  Spør jeg hva slags klematis det er snakk om så har ikke kunden peiling. Og ikke jeg heller. Jeg har knapt nok orden på mine egne.
For saken er den at klematis deles inn tre kategorier og de skal beskjæres helt forskjellig. Og hvordan de skal beskjæres kommer helt an på når de blomstrer. Nettopp derfor må du følge litt med gjennom sommeren. Selv om du ikke vet hva slags klematis du har – så vit i alle fall når den blomstrer! Ta et bilde med telefonen så har du kontroll.
Clematis ‘Arabella’
Beskjæringsgruppe 1
Dette er klematis der blomsteranleggene dannes året før og blomstene kommer i april-juni. Beskjærer du disse om våren betyr det at du klipper bort det som kunne blitt vårens flotteste blomstring. Skal du beskjære klematis i gruppe 1 så må du gjøre dette etter blomstringen, det vil si i juni-juli. Har du en tidligblomstrende klematis som blomstrer stadig dårligere, så kan du år om annet skjære den ned til en høyde på 1-2 meter. Alpeklematis (Clematis alpina) og stivklematis (Clematis recta) er av de mange klematisene som tilhører denne gruppen.
Stivklematis – Clématis récta
Beskjæringsgruppe 2
Dette er klematis som har hovedblomstring i mai-juni. Disse klematisene får en ny tilvekst på 30-40 cm før blomstringen setter i gang. Klematis som tilhører denne gruppen remonterer, det vil si blomstrer en gang til, senere på sommeren. Har du klematis som blomstrer på denne tiden og den ser litt stusselig ut, kan du klippe den ned til 1 -1,5 meter over bakken etter at den har blomstret, det vil si i juli. Dette gjelder blant annet ‘Nelly Moser’ og’The President’, som begge er svært mye brukt.
Beskjæringruppe 3
Hvis klematisene dine ikke blomstrer før i juli-september betyr det at de gjerne har vokst 1.5-2 meter før de blomstrer. Blomstene kommer på den nye tilveksten. Derfor kan du trygt skjære klematis i denne gruppen ned til 10-20 cm over bakken. Dette bør du  gjøre hvert år i februar-april. Dette gjelder for eksempel Clematis x jackmanii og Clematis viticella-sortene. og staudeklematis,
Clematis ‘Comtesse de Bauchaud’

 

Stålklematis – Clematis integrifólia
Poenget mitt er: Det er ikke sikkert du vet hva du har, men vet du når det blomstrer så vet du også noe om hvordan du skal få maksimalt ut av blomstringen. Er du interessert i klematis vil jeg anbefale boken Klematis og andre klatreplanter av Flemming Hansen. Den er nå utsolgt fra forlaget, men kommer du over et brukt eksemplar – kjøp!
Tysk klematis – Clematis vitalba
Er du interessert i å lese mer om klatrende og slyngende vekster kan du lese mer i dette blogginnlegget.

 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website