Tid for innekos!

Tid for innekos!

Tid for innekos!

Det er november og det regner. Litt småtrist nå som klokka er stilt tilbake, og det blir mørkt tidlig på ettermiddagen. Deilig da å komme hjem til litt jungelstemning! Det er tid for innekos, og med levende lys og frodige inneplanter går jeg den mørke årstiden friskt i møte. Slik ser det ut i gangen min akkurat nå…

På samme måte som ute i hagen forsøker jeg å kombinere ulike typer bladeverk, slik at de ulike inneplantene fremhever hverandre. Noen er glatte, andre er krusete eller nålete. Jeg blander også gjerne inn avskårne greiner, blomster eller stiklinger – det er hele tiden forandring.
I forgrunnen på bildet under ser du en fugleredebregne. Den tåler det meste og er en av mine favoritter. Du kan lese mer om den i blogginnlegget om planter på badet her.
Fugleredebregne ‘Crispy Wave’
På bildet under ser du en aspargesbregne (Asparagus densiflorus ‘Myers’). Den må vannes og gjødsles regelmessig, og liker godt å få en dusj med jevne mellomrom. Hvis ikke kan de sarte, nålelignende bladene gulne og begynne å drysse. Husk likevel at nå som det er så mørkt, reduseres plantenes behov for vann. Et godt råd er derfor at du lar plantejorda tørke opp mellom hver vanning. Sjekk med fingeren at det faktisk er behov for vann, og er det fortsatt fuktig så vent. Ettersom aspargesbregnen er en jungelplante, tåler den en del skygge. I min gang er det helt mørkt, så plantene får et lite rekreasjonsopphold på kjøkkenet med ujevne mellomrom.
Jeg har også skåret av noen greiner av min lille rødpil (Salix purpurea ‘Nana’). Kanskje slår den rot og blir en ny plante? Vil du ha det frodig kan du ta med deg saksa ut i hagen eller i skogen – klipp i vei, morplanten tar neppe skade, selv om det ikke er tid for beskjæring nå.
Aspargesbregne ‘Meyers’
Jeg liker også å bruke ulike potteskjulere. Her har jeg valgt en kombinasjon av keramikk og oksydert metall, som jeg synes gir et rustikt og lunt preg. Bruker du vaser eller potteskjulere av metall skal du være oppmerksom på at de kan begynne å ruste. Her har jeg puttet et høyt glass inni vasen, slik at greinene slipper ‘metallsmak’. Bruk det du har og lag et stilleben som passer akkurat hos deg. Der er det ikke noe smakspoliti og du kan gjøre akkurat som du vil.
God helg både ute og inne!

 

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website