Krysantemum – sensommerplante nummer 1

Krysantemum – sensommerplante nummer 1

Krysantemum – sensommerplante nummer 1

Når høsten siger på blir vi nesten teppebombet av tilbud på frilandskrysantemum (Chrysanthemum indicum hybrid).  Jeg kjøper alltid noen tidlig høst, og lar de pynte opp på terrassen og ved inngangspartiet.
Frilandskrysantemum kan lyse opp en regnfull høstdag.
Krysantemumen er så flott der den står i full knopp, men så kommer skuffelsen – det ikke blir mer enn nettopp noen inntørkede knopper.
Åhh så stusselig!
For å få frilandskryss som den også kalles til virkelig å slå ut i full blomst, så er det bare en ting som gjelder. Den må aldri tørke helt ut. Gjør den det er løpet mer eller mindre kjørt, og du kan like gjerne investere i en ny. Mange andre sommerblomster vil komme med nye knopper hvis vi bare klipper av det visne, men det skjer ikke med denne. Den blir penere hvis du kniper av visne blomster, men du kan ikke regne med flere knopper enn de som var der når du kjøpte. Vær derfor nøye når du handler og dropp kjøpet hvis den henger eller har tørre knopper. For å hindre uttørring kan du sette den i tett potteskjuler med lecakuler, oasis eller rett og slett en bleie i bunnen. Fyll på med vann, men pass på at selve potta ikke drukner. Da skal du se at planten virkelig når sitt fulle potensiale.
Frilandskrysantemum og chili – fin kontrast 🙂
Hvor lenge den blomstrer kommer an på om du plasserer den i sol eller mer skyggefullt. Jo mer sol, dess kortere men mer intens blomstring.
Chrysanthemum indicum hybrid
Frilandskryss finnes i mange forskjellige farger, men lilla, hvitt og gult er vel de vanligste. Bland farger eller kombiner med høstlyng, eføy eller pyntekål. Da får du en fin sammenplanting som varer lenge. Når det nærmer seg frysepunktet takker krysantemumen for seg, men har den fått godt stell er den verdt hver krone.
Søvtråd – Calocephalus ‘Brownii’, heuchera og chrysanthemum
Andre forslag til høstsammenplantinger kan du lese om i dette blogginnlegget.
Foto: OBP

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website