Liljebillen – tøff ungdomstid med bæsjen på ryggen

Liljebillen – tøff ungdomstid med bæsjen på ryggen

Liljebillen – tøff ungdomstid med bæsjen på ryggen

Har du liljer kommer du sannsynligvis til å stifte bekjentskap med den ildrøde og svarte liljebillen ( Lilioceris lilii).  Den er vanlig i hele Sør-Norge og spiser og gnafser på liljer og enkelte andre hageplanter,  Når den går til angrep kan den ganske raskt forvandle den mest frodige plante til en pjusk stilk. Jeg er veldig glad i martagonliljer. Ikke så rart kanskje, se bare her….
Lilium Martagon ‘Album’
Liljebillene overvintrer i jorda i nærheten av liljene og  våkner fra vinterdvalen når våren kommer. Da setter hunnene i gang og legger egg på undersiden av bladene, gjerne et par hundre i løpet av sesongen.
Liljebillen er rett og slett ganske flott…. Og glupsk!
Eggene blir raskt til larver og det er da griseriet for alvor begynner. Larvene beskytter seg nemlig ved å dekke seg med, ja, rett og slett bæsj. Hele ryggen er dekket av slimete gøgg, og den prøver antagelig å gjøre seg så ulekker den bare kan. Og jeg lover – det lykkes den med! Naturen er mildt sagt merkelig…
Ikke så lekkert når de flotte liljene blir dekket at bæsjelarver…
Etter en måneds tid slipper de seg ned på bakken og forpupper seg til en kokong. Noen uker etter har de blitt voksne biller som spiser og koser seg for å samle energi til vinteren.
Under griseriet er larven til liljebillen helt oransje og lett å få øye på hvis du spyler de ned på et hvitt klede.
Skadene liljebillene gjør er så store at det for oss hageeiere bare er en ting å gjøre – vi må bli kvitt de på en eller annen måte. Den mest effektive måten å gjøre det på er å ta på hansker og begynne å plukke biller, egg og larver. Liljebillene er såpass smarte at de raskt slipper seg ned på bakken med den sorte undersiden opp hvis de lukter lunta. Jeg har en mistanke om at de ligger der og spiller død – de er i alle fall vanskelige å se. Det som derfor kan være et triks er at du legger et hvitt laken under planten, rister litt og deretter dreper det som faller ned. Alternativt kan du spyle biller og bæsjelarver ned på lakenet og så knuse dem. Jeg må innrømme at jeg rett og slett hater det – øggggh….
Heldigvis er snylteveps også larvemordere og du kan tiltrekke snylteveps ved å plante nektarproduserende blomster sammen med liljene. På samme måte som ved bekjempelse av bladlus er det lurt å ha et stort biologisk mangfold i hagen, slik at naturen selv balanserer ut problemene. Bladlus kan du lese mer om i dette blogginnlegget
Som siste utvei kan du sprøyte med kjemiske skadedyrmidler, som for eksempel Calypso. Følg bruksanvisningen nøye, slik at du begrenser skadevirkningene preparatet kan ha på andre insekter.
Har du lyst til å lære mer om liljebiller kan du sjekke ut siden til Bioforsk her.

2 Comments

 • Anonym
  19. juli 2017 14:15 0Likes

  Jeg lærer så mye av å lese denne bloggen – tusen takk! Fine bilder til et ekkelt tema 😉

  • Hege Rønning
   19. juli 2017 17:11 1Likes

   Tusen takk 🙂 Enig i at akkurat dette er veldig ekkelt!

Kommenter

Melding
Name
E-mail
Website